U Brezičanima je sinoć organizovan Međunarodni festival tamburaških orkestara “Veče tamburice Novaka Savanovića”.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Milan Egić” Zoran Kusonjić naveo je da na Festivalu učestvuju tamburaši iz pet orkestara iz Republike Srpske i Hrvatske.

– Ovim festivalom sjećamo se Novaka Savanovića koji je dao nemjerljiv doprinos našem KUD-u i tamburaškom radu, ali čuvamo i tradiciju. Ovim nastupom tamburaških orkestara počinjemo tradicionalnu manifestaciju “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji”. U petak će kod Crkve Svete velikomučenice Marine u Brezičanima biti održano “Veče narodne igre i pjesme” – rekao je Kusonjić.

On je najavio da posljednjeg dana Manifestacije, 30. jula, nastupa Hor “Kraljica Marija” iz Beograda u Pozorištu “Prijedor”.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, Monja Kasalović, rekla je da je KUD “Milan Egić”, koji je domaćin večeri tamburice, jedno od najaktivnijih društava.

– Grad Prijedor podržava manifestaciju “Svetkovanje o Ognjenoj Mariji” već godinama, čuva tradiciju i njeguje običaje – rekla je Kasalovićeva, koja je i zvanično otvorila Festival.

Ova manifestacija je dio “Prijedorskog ljeta kulture”.

kozarski.com