U okviru ovogodišnjeg LJeta kulture u Prijedoru danas je na malom gradskom trgu otvorena dvodnevna izložbeno-prodajna etno manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” u organizaciji Turističke organizacije grada.

Manifestaciju je otvorio načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić koji je istakao da je ovo 15.put da se održava jedna ovakav događaj što samo govori o njegovom značaju.

“Grad podržava ovakve manifestacije jer želimo da podržimo očuvanje naše kulture, tradicije i starih zanata,a brojni izlagači iz ove regije samo potvrđuju da se imaju čime i predstaviti”, rekao je Rosić.

Na štandovima su svoje rukotvorine predstavile četiri radionice, šest udruženja i preko 20 pojedinačnih izlagača. Među onima koji svoje ručne radove redovno izlažu punih 15 godina, koliko manifestacija i traje , su i članice Kola srpskih sestara iz Prijedora.

“Vrlo rado smo se svih ovih godina odazivali na poziv Gradske uprave i Turističke organizacije grada jer je ovo za nas prilika da se družimo sa ostalim izlagačima, ali i da pokažemo ono što smo mi radili u toku godine i onako kako mi to čuvamo tradiciju”, rekla je predsjednica Kola sprskih sestara Jadranka Mijić.

U pratećem programu svečanog otvaranja nastupili su mlađi članovi folklorne sekcije Kulturno-umjetničkog društva “Šarenica” i hor KUD “Osman DŽafić”, a svoje proizvode je predstavila i Poljoprivredna zadruga “Kooperativa” Prijedor koja je organizovala promociju voćnih sokova.

Manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” ima i takmičarski karakter tako da će glasovima posjetilaca biti izabran najljepše uređen štand, a proglašenje pobjednika je zakazano za sutra u 19.00 časova na svečanom zatvaranju kada će nastupiti tamburaški orkestar KUD “Milan Egić” iz Brezičana.

prijedorgrad.org