U toku je obuka gerontodomaćica u okviru projekta “Niste sami”, koji Udruženje građana “DON” realizuje u saradnji sa prijedorskim Centrom za socijalni rad. Tokom tri mjeseca, šest nezaposlenih žena proći će jednodnevne edukacije, kako bi bile spremne za posjete starim licima u stanju socijalne potrebe i bez srodnika koji bi brinuli o njima. Za Draganu Mudrinić, ovaj projekat je bitan iz više razloga. Svjesna je koliko će njihovim korisnicima značiti posjete gerontodomaćica, ali takođe je to prilika da dođe do posla, koji je u zapadnim zemljama veoma cijenjen.

“Uključila sam se u ovaj projekat zato što smatram da je veoma koristan. Centar za socijalni rad Prijedor već je nagovijestio da ima potrebu za tako nečim i smatram da će biti pun pogodak ako projekat zaista zaživi u našem gradu”, rekla je Mudrinićeva.

Gerontodomaćice će, tokom edukacije, saznati nešto više o zakonskoj regulativi, zdravstvenim osnovama, komunikacijskim vještinama u kontaktu sa starim licima, kućnoj njezi i pomoći te njegovanju onesposobljenih i hroničnih bolesnika u svakodnevnim aktivnostima. Jedna od tema obuhvata i gerijatrijska hitna stanja. Za tromjesečnu obuku zaduženi su ljekari, fizioterapeuti, socijalni radnici i psiholozi.

“Osvrnuli smo se i na socijalizacijsku ulogu naših žena koje će raditi s korisnicima. Starim ljudima je usamljenost čest problem i pratilac te životne faze. Uloga gerontodomaćica neće biti samo briga o praktičnim potrebama, nego će akcent biti i na tome što će provoditi dio dana sa starim ljudima i razgovarati s njima”, rekla je Zora Marijanović, magistar psihologije iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

Spisak od dvadeset korisnika projekta “Niste sami” utvrđen je u saradnji sa Centrom za socijalni rad, ističu u Udruženju građana “DON”. Gerontodomaćice, raspoređene u tri tima, obilaziće stara lica tokom septembra i oktobra. U “DON-u” smatraju da i te kako postoji potreba da ovakva usluga zaživi, pogotovo što su slične obuke imali i prethodnih godina. Želja im je da projekat preraste u razvojni i da ga prepozna šira i uža zajednica.

“Probaćemo da obezbijedimo početna sredstva da ostavimo te žene kao zaposlenike i po okončanju Projekta. Nadam se da će Grad uvidjeti da postoji potreba da one dobiju stalno zaposlenje, a tu je i značaj za same korisnike. Na kraju krajeva, sve veći broj naših ljudi odlazi raditi vani te obezbjeđuje na crno ovaj vid pomoći za svoje roditelje. Zašto da podržavamo sivu ekonomiju? Ovo je tim ženama prilika za posao. Konačni epilog bi bio ne samo da ih obučavamo, već smo u fonu i sa Centrom za socijalni rad i Zavodom za zapošljavanje, da one dobiju stalni posao. To podrazumijeva i određen budžet i dio samofinansiranja, kada govorimo o našim ljudima u inostranstvu koji žele ovu vrstu pomoći za svoje srodnike. Vrijeme je da se razmišlja u tom smjeru, a ne samo: bio projekat i završio”, rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja “DON”.

Projekat “Niste sami” finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija. Sufinansira ga Grad Prijedor.

kozarski.com