Nakon što je proveo tri i po godine života iza rešetaka na osnovu katastrofalne greške Zavoda za sudsku medicinu RS kojom je zamijenjen njegov DNK s drugim optuženim, Prijedorčanin Nemanja Matijaš je konačno pušten na slobodu.

Matijaš je pušten nakon rješenja Okružnog suda Banjaluka, koji je prethodno uvažio zahtjev Matijaša za ponavljanje pravosnažno okončanog krivičnog postupka.

Rješenjem je naloženo da se Matijaš odmah pusti na slobodu, što je i učinjeno.

Prema zvaničnim podacima, Prijedorčanin je iza rešetaka proveo ukupno tri godine i pet mjeseci od ukupno pet godina koliko je iznosila kazna po presudi.

Za Matijaša borba još nije završena, jer slijedi ponovljeni postupak u kojem bi konačno trebala biti ispravljena nepravda prema ovom Prijedorčaninu, a o kojoj je portal Srpskainfo detaljno pisao.

– Borbu u cilju dokazivanja svoje nevinosti nastavljam i čekam da sud zakaže datum održavanja ponovljenog postupka – izjavio je Matijaš za Srpskainfo.
Nejasne okolnosti

Prijedorčanin Nemanja Matijaš osuđen je na osnovu greške Zavoda za sudsku medicinu RS, koji je pod još uvijek nejasnim okolnostima zamijenio DNK Matijaša sa DNK drugog optuženog u ovom slučaju, i to Vanjom Vukovićem.

Matijaš i Vuković su uhapšeni u avgustu 2017. godine nakon što je banjalučka policija u automobilu koji je vozio Vuković pronašla paket s heroinom.

Osumnjičenima je određen pritvor, a u rekordna 23 dana bila je podignuta i optužnica.

Istragom u ovom slučaju rukovodilo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, koje je zatražilo vještačenje paketa s drogom, u cilju pronalaska DNK tragova.

Nakon što su pritvoreni, u KPZ Banjaluka i u pratnji policijskih inspektora, došao je dugogodišnji sudski vještak Zoran Obradović.

Tokom kasnijeg saslušanja, Obradović je naveo da je briseve bukalne sluznice uzeo od obojice osumnjičenih u prisustvu policijskog inspektora i po uobičajenoj proceduri.

Nema zapisnika

Obradović je tako objasnio da je dokazni materijal označio i lično ga odnio u Zavod za sudsku medicinu RS. Dugododišnji sudski vještak se, međutim, nije mogao sjetiti kome je u Zavodu predao DNK tragove, jer o tome nije ni sačinjen zapisnik!

Tako je ostalo nejasno da li je neko namjerno zamijenio DNK tragove u to vrijeme osumnjičenih Vukovića i Matijaša i s kakvim ciljem.

Međutim, ovo bi svakako trebala utvrditi posebna istraga, koja se mora provesti kako bi se ovakvom načinu rada pojedinaca u policiji ili pravosuđu Republike Srpske konačno stalo u kraj.

Iako je Vuković sve vrijeme tvrdio da Matijaš, koji se u kritično vrijeme nalazio na mjestu suvozača, nije znao šta se prevozi u autu, iako je Matijaš od početka tražio samo jedno, da se ponovi vještačenje, njegov zahtjev nijedan sud u kritično vrijeme nije želio uvažiti. Propust je još veći ako se zna da je upravo DNK bio jedini dokaz koji je Matijaša smjestio iza rešetaka!

Pravda spora, ali dostižna

Vuković i Matijaš su u januaru 2018. godine osuđeni na po po pet godina zatvora, a ovu presudu u drugostepenom postupku potvrdio je Vrhovni sud RS.

Nakon nekoliko godina agonije zbog nepravde, jer je osuđen na osnovu katastrofalne greške, Matijaš je uspio obaviti DNK vještačenje o svom trošku, i to za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne u KPZ Banjaluka.

Naime, Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske, i to upravo vještak Obradović, konstatuje da se nesporni biološki uzorak, odnosno bris bukalne sluznice Nemanje Matijaša, uzet na osnovu ličnog zahtjeva u julu prošle godine i nesporni biološki uzorak uzet od Matijaša tokom istrage 2017. godine, ne podudaraju!

Koliki je značaj u cijelom postupku protiv Matijaša imao pogrešan DNK najbolje govori posljednje obrazloženje Okružnog suda Banjaluka da su novi dokazi i činjenice podobni da utiču na oslobađanje Matijaša.

srpskainfo.com