Internacionalni šahovski majstor iz Banja Luke Vlado Jakovljević pobjednik je međunarodnog Petrovdanskog šahovskog turnira koji je danas održan u Velikom Palančištu kod Prijedora.

Organizator i domaćin turnira Ranko Banović je izrazio zadovoljstvo što je na turniru učestvovalo 40 šahista iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske te da se nada da će turnir, koji je održan drugi put, postati tradicionalan.

“Ovo je turnir međunarodnog karaktera koji je sudio FIDE sudija, a organizovan je povodom krsne slave sela Petrovdan tako da smo željeli da proslavu proširimo i nekim sportskim sadržajima”, rekao je Banović.

Nemanja Šipka FIDE šahovski sudija izjavio je novinarima da je grad Prijedor tradicionalno poznat po šahovskim turnirima i odličnim šahovskim rezultatima i da se na ovom turniru već drugi put na jednom novom mjestu u Velikom Palančištu održava šahovski turnir gdje se okupljaju najbolji šahisti iz ove naše regije.

“Ovdje smo danas imali i nekoliko šahista sa međunarodnim titulama, igralo se po švajcarskom sistemu devet kola, a organizator je obezbijedio pahovski fond od 910 KM za desetak nagrada za učesnike turnira”, istakao je Šipka.

U ime Gradske uprave Prijedor učesnike je pozdravio i prvi potez na turniru povukao Dragoslav Kabić koji je istakao da se turnir održava na mjestu koje ima i istorijski značaj.

“Sa Šahovskim savezom Republike Srpske i Gradom Prijedorom mještani Velikog Palančišta organizovali su ovaj turnir i vidimo da je dobra posjećenost .Grad Prijedor pomaže sve ove manifestacije koje su od velikog značaja za mještane, a onda i za grad Prijedor”, poručio je Kabić.

Najbolju ocjenu jednog ovakvog događaja dao je Milan Vukić, velemajstor iz Banja Luke koji je u konačnom plasmanu osvojio drugo mjesto. On šah igra 50 godina i prvi je velemajstor u BiH i prvi koji je osvojio pojedinalno prvenstvo Jugoslavije iz BiH, četiri puta je bio prvak Jugoslavije.

“Ovo je meni fantastično da se u jednom selu organizuje takav turnir i čestitam organizatorima jer nije bilo važno ko će pobijediti, stvarni pobjednici su organizatori koji u ovako složenoj situaciji uspijevaju da okupe ljude i da organizuju ovakav sportski događaj”, poručio je Vukić, dodajući da je šah u stvari život u malom.

“U šahu kao i u životu stalno morate da rješavate neke probleme tako da je to jedna pozitivna stvar. Šah je uveden u ruske škole radi razvoja logičkih sposobnosti kod djece” zaključio je Vukić.

prijedorgrad.org