Bivši dugogodišnji komandant najreprezentativnijeg i najvrijednijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka “Jadran”, kapetan korvete Predrag Supić, iznenada je preminuo u nedjelju u 51.godini života.

Njemu je pozlilo nakon što je sa porodicom i prijateljima prošao kanjonom Nevidio kod Šavnika. Uprkos naporima da mu se ukaže hitna medicinska pomoć, Supić je od srčanog udara preminuo na putu do bolnice.

Predrag Supić je rođen 1971.godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Započeo je školovanje na Mornaričkoj vojnoj akademiji bivše JRM u Splitu, i završio ga poletkom devedesetih godina u Beogradu gdje je MVA izmještena iz Splita nakon rata i raspada bivše SFRJ.U redove Ratne Mornarice Vojske Jugoslavije je kao aktivni vojno-pomorski oficir, stupio 1993. a karijeru je gradio kasnije u Mornarici Vojske SCG, a od 2006. u Mornarici Vojske Crne Gore.

Igrom slučaja, čitava njegova karijera vezana je za školski brod “Jadran” na kome je Supić neprekinuto službovao skoro 20 godina i na kojem je prošao sve dužnosti, uključujući i onu najveću – dužnost komandanta tog broda.

Supić je bio možda i najbolji poznavalac “Jadrana” i veliki zaljubljenik u taj 89 godina stari jedrenjak. Iako je rođen daleko od mora, Peđa Supić je bio vrstan i iskusan pomorac koji je “u dušu” poznavao “Jadran”, a ostao je zabilježen i kao posljednji komandant tog broda koji je jedrio sa “Jadranom” što podrazumijeva veliko iskustvo i vještinu korišćenja 16 jedara ulupne površine preko 900 kvadrata na tri jarbola tog starog i vrijednog barkantina.

Supić je u raznim svojstvima, bio ukrcan na “Jadran” u svim dužim međunarodnim krstarenjima tog broda tokom posljednjih skoro 30 godina po čemu je bio jedinstven slučaj u istoriji “Jadrana” od njegovog stavljanja u operativnu upotrebu 1933.godine do danas.

Bio je odličan pomorski pedagog koji je znao da na mlađe kolege, pitomce ali i učenika srednjih pomorskih škola i studente Pomorskog fakulteta koji su imali školska krstarenja i obuku na “Jadranu” prenese svoje veliko znanje o moru, vjetrovima, strujama, navigaciji i plovidbi na tradicionalan način, bez moderne elektronike i drugih savremenih pomagala.

Pritom je na sve te ljude Supić gotovo neprimjetno, prenosio i dio svoje ogromne ljubavi prema “Jadranu”, učinivši da i svi oni postanu poštovaoci i zaljubljenici u tsj jedinstven brod-oldtajmer.

Posljednjih nekoliko godina kapetan korvete Predrag Supić obavljao je štabne dužnosti u N3 odjeljenju (operativni poslovi) u Komandi Mornarice VCG u Baru. Sa porodicom je živio u Herceg Novom a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloljetne djece. Kapetan korvete Predrag Supić biće sahranjen u utorak na gradskom groblju Savina u Herceg Novom.

vijesti.me