Na Mrakovici se danas obilježava 80 godina od bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Ovaj značajan istorijski događaj organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Kod spomen-krsta u toku je parastos stradalim koji služi sveštenstvo Eparhije banjalučke, a nakon toga će biti položeni vijenci i cvijeće na centralni spomenik, a potom je planirano obraćanje zvanica i umjetnički program.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Među njima i srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ali i predstavnici Srbije, najavljen je dolazak Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Neprijateljska ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom “Zapadna Bosna” počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od nastrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom ikada.

Njemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbjeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Partizanske jedinice su u noći 3. na 4. juli 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice.

Iz neprijateljskog obruča uspjelo se probiti oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 djece koji su odvedeni u logore Јasenovac i Staru Gradišku, gdje su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

RTRS