Radnici Javne ustanove “Dom za starija lica” danas su održali jednočasovni štrajk upozerenja zbog neispalćenih plata, ali i ostalih obaveza poput poreza, doprinosa, troškova prevoza. Radnici ističu da samo žele ono što su zaradili, dok iz uprave poručuju da bez pomoći Vlade Republike Srpske ne mogu sami riješiti ovaj problem.

Radnici “Doma za starija lica” pričaju da nisu primili od marta zarađene plate. Kasni isplata i poreza i doprisnosa, kao i troškova za prevoz za 35 mjeseci.

Rukovodilac Odjeljenja socijalne zaštite i njege korisnika u Domu za starija lica Sabina Tenić navodi da jednočasovnom obustavom rada zapsoleni skreću pažnju na svoj loš materijalni položaj.

-Zadnja plata nam je isplaćena za februar, imamo neisplaćenih prevoza, doprisnosa. Tražimo od Ministrstva zdravlja i socijalne zaštite da nam pomognu u rješavanju ove situacije, jer svi mi ovdje ionako smo u teškoj situaciji. Teško je stanje u čitavom društvu, osjećamo se bespomoćno i u pitanju su egzistencije naših porodica – priča Tenićeva.

Iz Sindikata upozoravju da ovaj dug nije od juče. Predsjednik Sindikalne organizacije JU Dom za starija lica Mile Tankosić podsjećaju da su imali protest upozorenja i prije tri godine, koji ze završio na obećanjima da će problem biti riješeni.

-Mi i dalje radimo, ali bez plate. Svi korisnici, štićenici, su posluženi, okupani i nahranjeni, mi nismo ugrozili process rada, samo skrećemo pažnju na svoj loš status – rekao je Tankosić

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Nikola Crnčević je izjavio da je dogovoren sastanak radnika za narednu sedmicu sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem.

– Malo je degutantno da neko ne primi platu od marta. Moraju ljudi primati platu, pogotovo sad, inflacija je, mislim da moramo naći rješenje – kaže Crnčević.

Direktor “Doma za starija lica” Bojan Becner tvrdi da podržava jednočasovni štrajk upozorenja i navodi da problemi sa uplatom porezima i doprinosima traju više od 10 godina. Smatra da je tešku situaciju još više pogoršala epidemija virusa korona, a potom i poskupljenja.

-Imamo veliki udar na povećanje plata, a troškovi su otišli gore, moraćemo raditi da li na povećanju cijena, povećanju subvencija od našeg Ministarstva koje su trenutno 230 KM za našu ustanovu, moraćemo tražiti rješenje- rekao je Becner.

Becner navodi da je ova ustanova tražila kredit od IRB-a u iznosu od 800.000 KM kojim bi riješila dugovanja. “Dom za starija lica” ima 75 radnika i 163 korisnika. Becner ističe da je veliku problem što se za 80 korisnika koji su smješteni posredstvom centara za socijalni rad mjesečno plaća iznos koji je za oko 200 manji u odnosu na cijenu smještaja.

On objašnjava da je mjesečna cijena za pokretne korisnike 650 KM , a 725 KM za nepokretne. Tvrdi da od ovog iznosa plaćaju i lijekove koji nisu na listi i pelene, što je kako kaže veliki problem zbog divljanja cijena.

-Mi smo računali, ekonomska cijena je 1.200 KM, a mi smo na gubitku u suštini svaki mjesec na naš trošak ide po 200 KM za 80 korisnika –kaže on.

kozarski.com