Skupština grada Prijedora usvojila je danas odluku o dugoročnom zaduženju grada posredstvom prve emisije obveznica u iznosu od 15 miliona KM za finansiranje kapitalnih investicija.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Maja Kunić navela je da je riječ o 9,5 miliona KM za ulaganja u ribnjak “Saničani”, 2,3 miliona KM za specijalno vatrogasno vozilo, dva miliona KM za izgradnju vrtića, 750.000 KM za vozila za potrebe “Vodovoda” i 450.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju putne i komunalne infrastrukture.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je u ribnjaku “Saničani” u toku stečaj, da je vještačenjem vrijednost privrednog zemljišta procijenjena na 25 miliona KM, a objekata na devet miliona KM.

“Po završetku stečajnog postupka mi ćemo se javiti kao jedan od kupaca. Očekujemo da se to realizuje u što kraćem roku kako bismo mogli nastaviti sa ovom pričom”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru u pauzi zasjedanja.

Govoreći o izgradnji novog dječijeg vrtića, on je naveo da objekat prema projektu košta nešto više od tri miliona maraka, a da će razliku obezbijediti Vlada Republike Srpske i kabinet predsjednika Srpske.

“Ovih dana je aktuelan upis u predškolsku ustanovu, a na konkurs je prijavljeno 360 mališana. Ukupno je moguće u ovom upisnom roku da bude primljeno 120. Samim tim, 200 i nešto mališana će ostati neupisano”, pojasnio je Javor i ponovio da će grad subvencionisati i boravak djece u privatnim vrtićima.

On je dodao da sutra zasjeda Vlada Republike Srpske i da se očekuje podrška od 10 miliona KM za Prijedor od ukupno 17,5 miliona maraka, kolika je dobit Vlade od rudnika u Omarskoj.

“Fer i korektno bi bilo da se dio tih sredstava vrati u Omarsku gdje je rudnik i lociran. Želimo da u infrastrukturu uložimo određeni dio sredstava, 1,7 miliona KM u sportsku dvoranu u Omarskoj, da pomognemo izgradnju Svetosavskog doma i da pokrenemo izgradnju kanalizacione mreže na koju ljudi čekaju više od 20 godina”, naglasio je Javor.

On je najavio da će odluku o raspodjeli ovih sredstava donijeti Skupština grada, da će se nakon što novac bude prebačen na račun grada Prijedora ići na rebalans budžeta koji bi na idućoj sjednici trebalo da se nađe u formi nacrta, a na narednoj u formi prijedloga.

“Insistiraću da sjednice Skupštine grada budu u julu i avgustu, jer moramo to završiti, nema pauze”, rekao je Javor.

Odbornici su prethodno usvojili odluku o raspodjeli neutrošenih namjenskih sredstava utvrđenih po godišnjem konsolidovanom obračunu, informaciju o sprovedenoj finansijskoj reviziji grada za 2020. godinu, drugu izmjenu i dopunu plana kapitalnih investicija za 2022, izvještaj o realizaciji drugog revidiranog plana kapitalnih investicija za 2021. i odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Centar.

Odbornici su upoznati o informaciji o radu muzeja i biblioteke i usvojili su izvještaje o radu bioskopa, galerije i pozorišta.

SRNA
Foto – prijedorgrad.org