Srpska će graditi dvije elektrane na gas, potvrdio je za ATV, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, poslije povrtka iz Rusije. Instalisana snaga, svake od elektrana biće 600 megavata, što bi obezbijedilo energetsku stabilnost Srpske u narednih 50 godina.

“Ranije je to bilo negdje na prostoru gdje je danas Incel. Nakon toga je u blizini Prijedora, trebalo bi da se grade te dvije elektrane. to je veoma zahtjevan investicija, to će biti preko milijardu i po evra ulaganje. Tu treba rješiti mnogo strvari, ali mi smo odlučni da to radimo. To je zelena energija, to su obnovljivi izvori, to ne zagađuje i to daje energetsku sigurnost ovom našem kraju”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

To će biti zajednički projekat, Republike Srpske i Rusije, kaže Dodik, u kome će Srpska biti manjinski partner. Obaveza Republike Srpske će biti da provede procedure, a ruska strana je spreman da finansira. Preduslov za ovaj projekat je gasovod od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora.

“U Sarajevu imamo već nekoliko godina zastoj u pogledu dobijanja dozvole da se iz Srbije pređe u Republike Srpske, preko granične linije, odnosno Drine i da to u Sarajevu namjerno opstruišu”, dodaje Dodik.

Prepreke na putu gasifikacije, Federacije i Republike Srpske, trebalo bi da otkloni razgovor dva premijera Viškovića i Novalića.

“Da mi po pitanju zapadne konekcije, koja treba iz smjera Hrvatske, preko Posušja da uđe u BiH, da ćemo mi sa strane Republike Srpske dati saglasnost, pod uslovom da Federacija da saglasnot za istočnu konekciju da u okolini Bijeljine ili Pavlovića mosta izvrši se konekcija, prelaz preko Drine u Srpsku”, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske.

Ranije je potpisan sporazum između kompanija “Srbija Gas” iz Novog Sada i “Gas- Res” iz Banjaluke o zajedničkoj izgradnji gasovoda od Inđije preko Bijeljine – Banjaluke – Prijedora do Novog Grada. Planirano je da pristupna interkonekcija bude Novo Selo kod Bijeljine.

Gasovod će biti dugačak 325 kilometara, a okvirno procijenjena vrijednost projekta je oko 125 miliona evra.

Video pogledajte OVDJE

atvbl.rs