U Prijedoru je u maju zabilježeno sedam slučajeva nasilja u porodici, što je najmanje prijava u ovoj godini, rečeno je na sjednici multisektorskog tima za prevenciju i borbu protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja grada Prijedora.

Vesna Pačariz je u ime Policijske uprave Prijedor rekla da je među tih sedam slučajeva najteži sa povratnikom koji je to krivično djelo počinio nad suprugom, a predmet je ujedno i primjer dobre reakcije i uključenosti svih subjekata zaštite.

“Počiniocu je određen, a zatim i produžen pritvor. Sudu je predloženo izricanje zaštitne mjere zabrana prilaska žrtvi u trajanju od šest mjeseci. Situacija nije nimalo jednostavna, a tu je i dvoje maloljetne djece”, rekla je Pačariz.

Psihijatar Goran Račetović upoznao je članove tima s rješenjem gradonačelnika Prijedora o imenovanju radne grupe za koordinaciju i saradnju vezanu za protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području grada Prijedora.

Grupu čine četiri predstavnika Gradske uprave, po dva predstavnika policije i Doma zdravlja, te po jedan predstavnik Centra za socijalni rad, Okružnog javnog tužilaštva i srednjih škola.

Sastanku tima, koji je održan u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”, prisustvovali su i predstavnici Bolnice “Doktor Mladen Stojanović”, Aktiva direktora osnovnih škola i medijske zajednice, a tim čine još i predstavnici Aktiva direktora srednjih škola, Centra “Sunce”, Centra za socijalni rad i Okružnog javnog tužilaštva.

SRNA