Danas su počele prijave za upis na prijedorske visokoškolske ustanove. Svršeni srednjoškolci dokumente mogu predati do kraja radne sedmice, a u ponedjeljak, 27. juna, biće organizovani prijemni ispiti. I Visoka medicinska škola i Rudarski fakultet nadaju se dobrom odzivu budućih studenata, ne samo iz Prijedora nego i iz susjednih opština, smatrajući najboljom preporukom potražnju za njihovim kadrovima na tržištu rada. Upis u Visoku medicinsku školu nekima je prilika da se bave strukom koju su oduvijek priželjkivali, a drugima novi početak, odnosno povratak u studentske klupe, jer prethodnom diplomom nisu mogli doći do posla.

“Odlučila sam se za ovu školu, jer smatram da u ovoj struci ima posla. Ne želim još jednom diplomirati i sjediti kod kuće”, rekla je Emina Mukić, koja je prije više od decenije završila jedan fakultet, ali nije uspjela da se zaposli.

Zdravstvena njega, fizioterapija, radna terapija, sanitarno inženjerstvo i medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo, pet je studijskih programa u Visokoj medicinskoj školi na koje planiraju upisati 80 redovnih i 65 vanrednih studenata.

“Studenti su zainteresovani, stalno zovu i raspituju se. Tokom ove sedmice vidjećemo na koliki broj možemo računati za upis u našu školu, ali očekujem dobru popunjenost u ovom prvom prijemnom roku”, rekao je Ilija Stijepić, direktor Visoke medicinske škole Prijedor.

Studenti na Rudarskom fakultetu mogu da biraju između studijskih programa rudarstvo i geološko inženjerstvo. I iz resornog ministarstva i iz poslovne zajednice potvrđeno je da je riječ o deficitarnim kadrovima, tako da zapošljavanje po okončanju studija ne bi trebalo da bude problem, ističu na ovom fakultetu. Očekuju da u junskom roku popune bar jedan studijski program.

“Odobren nam je konkurs za 15 studenata na rudarstvu i 10 na geologiji. Prednost je što su svi budžetski organizovani, odnosno svi će biti na budžetu i troškovi studiranja bi se svodili na izmirenje administrativnih troškova odnosno 84 KM na nivou godine”, rekao je Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta.

Prijave za upis traju do petka, a polaganje prijemnog ispita biće 27. juna.

kozarski.com