U ponedjeljak se nastavlja junski upisni rok u srednje škole. Nakon odlikaša, na red su došli učenici sa manje od 60 bodova, zainteresovani za četvorogodišnja i trogodišnja zanimanja koja nude prijedorske obrazovne ustanove. Oni će dokumenta predavati od 20. do 22. juna, a rezultati upisa biće objavljeni na oglasnoj ploči u školama u petak, 24. juna. Prema rezultatima prvog junskog roka, odlikaši su najviše zanimanja pokazali za medicinu i informacione tehnologije.

“Elektrotehnička škola i Medicinska škola popunile su svoje kapacitete, ostalo je do pet posto slobodnih mjesta. Mjesta ima u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, nešto i u Mašinskoj. U Gimnaziji je ostalo dosta mjesta, a i u Poljoprivredno-prehrambenoj školi ima prostora u svim zanimanja”, rekao je Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

U Ugostiteljsko-ekonomskoj školi očekuju da će upisnu kvotu popuniti u narednom periodu. Odlikaši su najviše interesovanja pokazali za pravne i ekonomske tehničare, ali u ovoj prijedorskoj školi ističu da mjesta ima u svim zanimanjima. U školskoj 2022/23. godini, konobari su deficitarno zanimanje, tako da će resorno ministarstvo učenicima obezbijediti mjesečne stipendije od 100 KM i plaćen prevoz do škole.

“Naša škola je poznata po opremljenosti kabineta za praktičnu nastavu. Ranijih godina smo u junskom roku popunjavali sva planirana mjesta u ugostiteljstvu i turizmu. Računamo da će nam mjere resornog ministarstva za deficitarno zanimanje pomoći kod upisa konobara”, rekla je Dražena Mršić, v.d. direktora Ugostiteljsko-ekonomske škole.

Julski rok je od 4. do 15. jula. U prve razrede prijedorskih srednjih škola trebalo bi da bude upisano oko 560 svršenih osnovaca.

kozarski.com