Izlijevanjem iz korita rijeke Miloševice, prouzrokovanog vremenskim neprilikama, napravljena je velika materijalna šteta u naseljima Topolik i Vrbice kod Prijedora kada je zaplavljeno na stotine objekata i domaćinstava. Vlast iako je obećala nije ništa preduzela da se katastrofa spriječi, a ogorčeni mještani i dalje strahuju od mogućih poplava.

Institucije Republike Srpske obezbijediće 15 miliona KM za odbranu od poplava na području Prijedora, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa tadašnjim gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem koji je održan desetog aprila 2021.godine.

„Kamuflaža u smislu krpljenja malih sitnica koje uopšte nisu dovoljne da rješe problem neće se više podržavati. Kompletan projekat odbrane Prijedora od visokih voda košta 15 miliona. U ovom trenutnku ja kažem, Prijedor dobija 15 miliona maraka za tu priču”, izjavio je 10. aprila prošle godine Milorad Dodik, član Predsjedništva.

Od najavljenih milionskih ulaganja u projekat odbrane grada od poplava , danas godinu dana poslije obećanja, slika ista. Zaplavljena domaćinstva, uništeni poljoprivredni usjevi, besane noći i neizvjesnost.

„Nama se svake godine obećava da će se ovo rješiti i uraditi, međutim od toga niša. Svake godine strahujemo šta će biti kad je ovako kiša, jesen , proljeće. Čim je veća kiša ovdje narod ne može da spava. Strahujemo hoće li voda ući u kuće ili neće“, kaže Jelena Radiš iz sela Topolik kod Prijedora

Nakon što se nedavno izlila rijeka Miloševica za koju kako tvrde mještani naselja Topolik u kome je bilo zaplavljeno stotinjak kuća i isto toliko pomoćnih objekata , nadležni nisu 20 godina mogli da prodube i očiste korito ove rijeke kako bi spriječili njeno izlijevanje. Da bi smirili situaciju na terenu i narodski rečeno kada dođe do grla , nadležni brže bolje obiđu ugroženo domaćinstvo i umjesto pomoći , dodatno sa novim obećanjima stave so na ranu.

„Tu je gradonačelnik koji će pomoći ispred gradske uprave da se štete saniraju, a Vlada Srpske će se svakako uključiti da pomogne ovim ljudima koji su pretrpjeli štetu“, kazao je Dragan Lukač Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„Danas će izvođač koji je prošao zvanično na tenderu ući u proceduru bez čekanja zakonskih rokova s obzirom da je situacija alarmanta“, izjavio je Slobodan Javor gradonačelnik Prijedora 10.06.2022.

Da li je situacija alarmanta ili nije, to najbolje znaju mještani naselja Topolik i Vrbice koji godinama trpe štete nastale izlijevanje rijeke Miloševice.

Upitan da prokomentariše gdje su Dodikova obećana milionska sredstva, gradonačelnik Prijedora kaže da su upravo zahvaljujući Dodiku uspjeli gle čuda, završiti tender i zakonske procedure odmah poslije prvih ovogodišnjih poplava u ovim naseljima.

“Upravo zahvaljujući intervenciji Milorada Dodika mi smo uspjeli evo ja sam na čelu grada neka tri mjeseca zajedno u saradnji sa Vodama Srpske mi smo uspjeli da završimo tender za sanaciju korita rijeke Miloševice i upravo zahvaljujući Dodiku za tako kratak period smo uspjeli da dovedemo do kraja tu zakonsku proceduru i krećemo u radove“, izjavio je Javor 10.06.2022.

Kako je javio javni servis, sanacija rijeke Miloševice počela je 11.juna a sredstva za ove namjene obezbijeđena su iz kreditnog zaduženja preko evropske investicione banke u visini od 3,2 mil. maraka.

Dok se čekaju obećeni miliona marka za projekat odbrane grada od poplava, mještani prijedorskih naselja Nova Orlovača, Vrbice, Topolik i Celpak i dalje gledaju u nebo i strahuju od mogućih poplava.

rtvbn.com