avaz-psovanje 1Na savršeno uređenom sportskom terenu u Šurkovcu kod Prijedora, u vlasništvu lokalne Župe Presvetog Srca Isusova, određena su prilično stroga pravila. Svi su dobrodošli, ali ne smiju psovati, posebno Boga, prosto se ponašati i svađati se.

Na teren se ne smiju unositi staklene flaše, alkohol, a bacanje žvakaće gume na travnjak strogo je zabranjeno. Oni koji dolaze da se rekreiraju na terenu, moraju se presvlačiti isključivo u svlačionici i igrati u čistima patikama. U suprutnom, slijedi zabrana igranja.

Pravila ponašanja dobro su poznata i mladićima iz obližnje Donje Ljubije, koji nerijetko pješače i po osam kilometara da bi uživali u prelijepom sportskom igralištu, koje ima čak i reflektore za noćnu igru.

Jedan od njih je i Haris Ikanović, koji kaže da im nije teško pješačiti od Donje Ljubije do Šurkovca.

avaz-psovanje 2– Sve za fudbal. Na dobro se čovjek brzo navikne. Istina, na početku je bilo malo poteškoća, jer žar igre ima i svoju lošiju stranu, ali pravila su pravila – govori nam Ikanović.

I slučajno se može opsovati, ali to ne mijenja ni pravila ni kaznu, kaže Dino Kahrimanović.

– Ako se desi, cijela ekipa je pod zabranom igranja od mjesec do tri, zavisi od toga šta je neko opsovao – naglašava Kahrimanović.

Mladići priznaju da je bilo suspenzija, ali uglavnom ranije, jer su se, u međuvremenu, svi naučili kontrolirati.

Ne paze samo igrači nego i navijači, koji do tribina moraju doći isključivo atletskom stazom, jer u običnim cipelama ne smiju na travu.

Urediti i stadion u Donjoj Ljubiji

Stadion u Šurkovcu je vrhunski, ali mladi fudbaleri iz Donje Ljubije, koji sanjaju velike stadione i još bolje rezultate, voljeli bi da im neko pomogne kako bi uredili stadion u svom mjestu. Za takvo nešto ne treba mnogo, tek zakrpiti pokoju rupu na terenu i postaviti mreže i golove.

Dnevni avaz