Javna ustanova Centar “Sunce” Prijedor pozvala je roditelje djece sa razvojnim smetnjama da se informišu o svojim i pravima svoje djece i da ih koriste, te da uključe djecu u vaspitno-obrazovni sistem na što ranijem uzrastu.

Direktor ove ustanove Slađana Radaković ocijenila je da su roditelji iz većih sredina koje imaju veće mogućnosti bolje upoznati o pravima i više ih koriste, a da to nije slučaj u manjim sredinama, iako imaju ista prava, a njihove lokalne zajednice iste obaveze.

“Često roditelji ne znaju koja sve prava imaju. Dešava se da nailaze i na otpor u svojim lokalnim zajednicama i na tvrdnje javnih službenika da na nešto nemaju pravo – da li iz neznanja ili ih se čak svjesno i namjerno obmanjuje. Nekad im se prećuti i nema spremnosti da se ukaže koje su im sve mogućnosti”, rekla je Radakovićeva Srni.

Prema njenim riječima, najčešće se manje lokalne zajednice ogluše o obavezu da snose troškove hrane i prevoza za djecu sa smetnjama u razvoju koja pohađaju školu u drugoj lokalnoj zajednici koja ima resurs, a roditelji imaju pravo i na naknadu dijela troška vlastitog prevoza ako ne postoji odgovarajući javni prevoz.

“Osim za osnovce i srednjoškolce, mi smo sada resurs i za predškolce. Ove smo godine u pripremnom programu imali četvero upisane djece, a u toku je prikupljanje dokumentacije za vrtić, budući da smo od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobili saglasnost i za predškolsko obrazovanje, primarno za uzrast od četiri do sedam godina“, navela je Radakovićeva.

Ona je naglasila da je funkcionisanje vrtića potrebno usaglasiti sa Gradskom upravom na način da se sufinansira kao i vrtići za opštu populaciju djece.

“I naš vrtić, kao i osnovna i srednja škola, namijenjen je djeci iz grada Prijedora i opština prijedorske regije – Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Krupa na Uni i Oštra Luka, gdje i te lokalne zajednice treba da učestvuju da bi se za djecu sa njihove teritorije omogućilo predškolsko obrazovanje i vaspitanje za koje one nemaju kapacitet”, istakla je Radakovićeva.

SRNA
Foto – ilustracija