marko pavic gradonacelnikGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da se u proceduri naplate poreza na nepokretnosti mora nešto mijenjati, budući da lokalne zajednice nisu zadovoljne ni naplatom ni obuhvatom ovog poreza, jer Poreska uprava Republike Srpske težište baca na državne poreze.

“Kada je riječ o rješenju ovog problema, smatram da treba osnovati u Poreskoj upravi posebno odjeljenje za naplatu prihoda koji pripadaju lokalnim zajednicama ili prenijeti tu nadležnost na lokalne zajednice da one same naplaćuju poreze koji im pripadaju”, rekao je Pavić.

On je naveo da su blic kontrolom nekolicine poreskih obveznika u Prijedoru nađeni netačni podaci u prijavama imovine i da su ogromni iznosi koje opština dosad nije ubirala zbog neprijavljenih nepokretnosti.

“Mi nemamo insturmenata za naplatu, a najgore je to što ovdje nije u pitanju toliko da li oni koji su prijavili imovinu plaćaju ili ne, koliko je pitanje što niko ne sankcioniše one koji uopšte nisu prijavili imovinu ili one koji nisu prijavili svu imovinu”, naglasio je Pavić.

On je dodao da će se univerzalna poreska stopa od 0,25 odsto, predložena novim zakonom, vjerovatno smanjiti na oko 0,20 odsto i da poreski obveznici iz Prijedora neće osjetiti veliku razliku, budući da je od početka naplate ovog poreza 2012. godine stopa u ovom gradu iznosila 0,18 odsto.

SRNA