Jedini bazen u gradskom području Prijedora nije u upotrebi i zbog svoje zapuštenosti postao je potencijalna opasnost za mještane naselja Pećani u kojem se nalazi.

Naime ovaj bazen nije u upotrebi posljednjih godina jer nisu riješeni vlasnički odnosi nakon što je preminuo vlasnik bazena i ugostiteljskog objekta uz njega.

Veliki i mali bazen kao i prostor oko njih su zapušteni zbog čega je ovaj komplekst postao sablasno mjesto. Bazeni su puni žaba i prljave vode koja je pogodna za razmnožavanje komaraca u ljetnim mjesecima.

Pitanje u vezi sa bazenom na Pećanima na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora postavio je šef kluba odbornika DNS Goran Predojević koji je naveo da su ga mještani Pećana zamolili da postavi to pitanje.

– Trenutno bazen ne radi, ali u bazenu je prisutna i voda, trava, žabe i slično. U blizini se nalazi škola tako da su i djeca u blizini bazena, svakako predstavlja opasnost za djecu, ali i stanovnike naselja Pećana. Nije prijatan ambijent. da li grad ima inicijativu ili određen prijedlog o bazenu na Pećanima, da li se razgovaralo o njegovom daljem funkcionisanju, radu i slično – upitao je Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je rekao da je bazen na Pećanima jako specifična situacija.

– S obzirom da je to u privatnom vlasništvu gdje imovinski odnosi nisu riješeni tu je evidentan problem. Razgovarao sam sa osobom koja trenutno vodi određene poslove na tom bazenu, on je jedan od nasljednika, čovjek je došao sa opcijom da razgovaramo možda o iznajmljivanju tog poslovnog objekta, Međutim, ono što se nismo mogli uopšte sporazumjeti je sam način, kome bi se to isplaćivalo. To je otrilike sedamdeset, osamdeset hiljada maraka godišnja da se iznajmi, plus sedamdeset, osamdeset hiljada bi koštalo da se dovede u red, odnosno u stanje da se može koristiti sam bazen – rekao je Javor.

On je naveo da grad nema novac predviđen za iznajmljivanje i uređenje bazena na Pećanima i da se zato nije moglo ući u tu proceduru.

– Što se tiče stanja u tom bazenu, dobio sam informaciju od našeg odbornika, doktora koji živi na Pećanima da je bazen u jako lošem stanju, da je, moram se tako izraziti, žabokrečina, i mi ćemo u narednom periodu razgovarati i poslati komunalnu policiju da vidimo šta možemo uraditi po tom pitanju, izdati određen nalog pa ćemo pratiti. U suštini grad je jako zainteresovan da se to dovede u neko normalno stanje, da građani ne bi imali ovih problema koje imaju – zaključio je Javor.

Bazen na Pećanima otvoren je 2011. godine kao prvi i jedini bazen u gradu Prijedoru.

Budući da on nekoliko posljednjih godina nije u funkciji, Prijedorčani koji žele kupanje na bazenima često odlaze u Kozaraca koji ima bazene na dvije lokacije.

srpskainfo.com