Simpatična Mara Kragulj iz Rakelića kod Prijedora, poznata i kao princeza među bakama, proslavila je 102. rođendan, a njen stajling i damsko držanje mnoge će ostaviti bez daha.

Iako je u svom dugom životu preturila svašta preko glave, i danas pazi kako izgleda i šta jede, skromna je i vedra, pa je svi vole.

Rođendan je proslavila skromno, u krugu najuže porodice. Slavlje su joj pripremili nećak Milan Rokvić i nejgova supruga Snježana, njeni najbliži rođaci kod kojih baka Mara živi posljednjih nekoliko godina.

– Nismo htjeli ništa pretjerano, da je ne zamaramo. Baka je prije dvadesetak dana bila nešto slaba, ali sad je, hvala bogu, dobro i vesela je kao i uvijek – kaže Milan.

I danas, kao i prije dvije godine, kad je proslavila stoti rođendan, baka Mara ima istu poruku za dug i sretan život.

– Ne treba činiti zlo, niti previše piti i jesti masnu hranu. Treba voljeti svoje bližnje, a snahe i zetove paziti kao rođenu djecu – poručuje baka Mara.

Zahvaljujući takvom razmišljanju, danas je okružena ljubavlju i pažnjom mnogobrojnih unuka i praunuka. Ipak, posebno ističe Milana i Snježanu, koji su, kaže, “dva njena krila”.

– Paze me kao kraljicu – kaže baka Mara.

Ipak, njen život nije bio kraljevski. Sahranila je dva muža, nadživjela dvije države i preko glave preturila dva rata. Radila je, teško i naporno, kako veli, “od kad zna za sebe”.

Odrasla je u siromašnoj seoskoj porodici, kao najstarija od osmoro djece. Prvi put se udala u 18. godini i rodila kćerku, ali njena jedinica je umrla u Drugom svjetskom ratu, kad je imala samo tri godine.

U ratu je baka Mara bila partizanka, odbornica, a poslije rata opet seoska domaćica.

Imala je 45 godina i bila je nepismena kad se zaputila u Beč, u gastarbajtere. Radila je sve do penzije, prvo je prala posteljinu, a potom bila sobarica u jednom bečkom hotelu.

U zavičaj se vratila tek u 97. godini. Ali, i dok je radila u Beču, često je dolazila: nijedna svadba, matursko ili diplomsko slavlje u njenoj velikoj porodici nisu mogli proći bez nje. I bez njenih izdašnih poklona.

Ko god da je pravio kuću, ženio se, udavao, kretao na put, mogao je da računa na njenu podršku.

U 83. godini je, na izboru za “Mis baka”, dobila lentu za “Mis vitalnosti”.

A za 100. rođendan njene unuke i praunuke su joj poklonile krunu i proglasile je za “princezu među bakama”.

Za jubilarni stoti rođendan dobila je i poklon od Milorada Dodika: ogrlicu od bijelog zlata. Rijetko je nosi, kaže, nije navikla na nakit.

I prošle godine, za 101. rođendan, rođaci su joj priredili slavlje, jer, kažu baka Mara to zaslužuje.

srpskainfo.com