Ako u narednih osam dana krenete od Banjaluke prema Prijedoru, zaboravite na magistralu i budite spremni da upoznate krajiška sela jer se, zbog radova, mora okolo. Od raskrsnice u Ivanjskoj do semafora u Dragočaju je zaustavljen saobraćaj, pa ako idete prema Prijedoru onda ćete preko Lauša – Borkovića- Slavićke, Starog Majdana – Gradine i Omarske, a ako vam se ne da tako onda se mora na potkozarski krug preko Gradiške i Dubice. Danas je prvi dan obustave pa smo krenuli seoskim putevima da vidimo kakva je situacija.

“Je, je označeno je. Prijedor, pratiš Prijedor i ne sikiraj se”. “Je l’ ima gužve?”, “Nema, bilo je jutros.”

“U svakom slučaju bolja nego prošla kroz Veriće što je bila. Tako da u redu je, meni je u redu, već sam prolazila.” “Je l’ se lako snaći?”, J”este imaju znakovi, tako da u redu je, meni je u redu za sad.” “Gužve, zastoji?”, “Ne znam, evo sad idem, pa vidjeću u svakom slučaju ali za sad je ovaj dio put dobra.”

“Iz Banjaluke, pa ok je obilaznica, dobro je označeno, može se bez problema proći”, kažu građani.

“Iz Prijedora.” “Kakva je obilaznica?” “Katastrofa! Evo sad je tu neki kamion sletio s puta, upravo. Kompletan saobraćaj je zaustavljen, dok isčupaju kamion.”

Na kamion u jarku nismo naišli, a provezli smo se dobar dio puta. Osim vozačima kamiona, vožnja uskim lokalnim i seoskim putevima biće izazov i vozačima autobusa.

“To je dosta duži put, što putnici u opšte nemaju pojma kuda saobraćamo za Banjaluku. problem je sama skupoća goriva, duža kilometraža, duže sve”, rekao je Marinko Todoran, vozač “Autotransport” Prijedor.

Kako bi gužve i zastoje u saobraćaju sveli na minimum, dogovoreno je da radovi krenu jutros i završe sljedeće nedjelje. Ako bi puštali naizmjenično na magistrali dok traju radovi, sve bi se oteglo na barem tri mjeseca. Ovo jeste naporno, ali je vremenski dosta kraće.

“Lokalno stanovništvo je upoznato da postoji puno lokalnih putnih pravaca koji mogu da posluže kao neka vrsta alternative i mi zamoljavamo stanovništvo koje je upozanto sa tim putnim pravcima a ih koriste da bi izbjegli veće gužve”, izjavio je Radenko Crnogorac, direktor “Prijedor puteva”.

Problema bi moglo da bude u već u ponedjeljak, početkom radne sedmice, jer mnogo Prijedorčana ide na posao u Banjaluku, a tu su i dostavljači koji kombijima i kamionima prevoze robu u Prijedor, Novi Grad i Kostajnicu. Bolji put im je preko Dubice i Gradiške, ali i mnogo duži pa radni dani, potencijalno, mirišu na saobraćajni haos.

Nervoza među vozačima i povremene gužve primjetne su već prvog dana funkcionisanja obilaznice. Plan je da radovi na glavnom magistralnom putu budu završeni kroz dva vikenda i pet radnih dana.

ATV BL