Od sutra pa do nedjelje, 19. juna, u potpunosti će biti obustavljen saobraćaj na dijelu magistralnog puta Banjaluka – Prijedor.

Razlog je sanacija dionice u dužini od oko deset kilometara, od Ivanjske do raskrsnice u Dragočaju.

Naredna dva vikenda i tokom radne sedmice, vozači će koristiti alternativne pravce.

Slijedi ugradnja habajućeg sloja asfalta na dionici dugoj desetak kilometara.

Iz preduzeća “Prijedorputevi”, koji su izvođači radova, ističu da su se na potpunu obustavu odlučili uz odobrenje nadležnih. Apeluju na stanovništvo, koje poznaje lokalnu putnu mrežu, da koriste poprečne pravce, kako bi rasteretili saobraćaj na zvaničnim obilaznicama.

“Alternativna obilaznica je Omarska – Gradina – Stari Majdan – Slavićka – Borkovići – Lauš – Banjaluka ili Prijedor – Kozarska Dubica – Gradiška – Banjaluka. Na potpunu obustavu saobraćaja odlučili smo se s ciljem kvalitetnijeg i bržeg završetka radova”, rekao je Radenko Crnogorac, direktor “Prijedorputeva”.

U prijedorskom “Autotransportu” kažu da imaju razumijevanja za predstojeće radove i višednevnu obustavu saobraćaja, ali da za njihovo poslovanje to znači samo dodatne probleme. Počev od poštovanja reda vožnje, gubitka putnika na pojedinim linijama, do veće potrošnje goriva i dodatnih finansijskih troškova.

Vozač Marinko Todoran već je navikao da gabaritni autobus prevozi uskim lokalnim putevima.

“Mi imamo vezane linije iz Banjaluke, vraćamo se za Novi Grad. Da bismo ispoštovali redovne međugradske linije, potrebno je angažovati druge vozače, jer je nemoguće da isti vozač sve stigne u uslovima otežanog odvijanja saobraćaja i dodatnih kilometara”, ističe Todoran.

Da će narednih dana biti “guravo” kada je riječ o održavanju reda vožnje, ali i da će doći do gubitka putnika, potvrđuju u upravi “Autotransporta”. Prema njihovim proračunima, obustava saobraćaja i korištenje alternativnih pravaca povećaće kilometražu i potrošnju goriva. Za devet dana, kako kažu, to znači hiljadu dodatnih kilometara i 300 litara goriva.

“Svaki dan imamo četiri polaska, koji će nam napraviti dodatnu otežavajuću okolnost, s tim da ćemo morati svoju dionicu puta Prijedor – Banjaluka preusmjeriti na druge alternativne pravce, zbog kojih će doći do gubitka putnika. Mi faktički održavamo liniju Prijedor – Omarska. Građani koji trebaju dalje od Omarske: Bistrica – Verići – Prijakovci – Dragočaj i slično, nismo u mogućnosti da obavljamo prevoz tih putnika”, rekao je Darko Aleksić, vršilac dužnosti direktora “ATP” Prijedor.

Bez obzira na obilne padavine posljednjih dana, u “Prijedorputevima” uzdaju se u prognozu prema kojoj bi trebalo doći do poboljšanja vremena. Očekuju da će, prema planu, početi s najavljenim radovima. Nakon završetka sanacije planiranog dijela magistralnog puta Banjaluka-Prijedor, ostaje im još pet kilometara od raskrsnice Dragočaj do prijedorske petlje. S obzirom na gušću frekvenciju saobraćaja i veliki broj poslovnih objekata, nastojaće da taj posao odrade tokom jednog ili dva vikenda, ističu u “Prijedorputevima”.

kozarski.com