pozoriste prijedor-gradonacelnik obisao radove (6)Grad Prijedor već godinama je jedan od vodećih u državi što se tiče ulaganja u kulturu i promovisanja iste. Kako je već poznato, u 2015. godini izdvajanja za kulturu su oko dva miliona konvertibilnih maraka.
Potvrdila je ovo za “Nezavisne novine” Ljiljana Babić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedor.

Radovi su već u punom jeku tako da u zgradi Pozorišta Prijedor uveliko traje sanacija. Rekonstrukcijom i dogradnjom objekta zgrada će dobiti novi krov i fasadu, kao i mnoge nove sadržaje.

“Na 220 metara kvadratnih novog korisnog prostora biće smješteno nekoliko novih garderoba, šnajderaj, prostor za biblioteku i dva mini-apartmana za gostujuće glumce i reditelje”, istakao je Zoran Baroš, direktor prijedorskog pozorišta.

Kraj svih radova se očekuje u aprilu. A već od 1. do 15. maja Prijedorčani će moći uživati u Međunarodnom festivalu horova “Zlatna vila”. Ovaj festival je trajno kulturno dobro i tradicionalna međunarodna kulturna manifestacija od republičkog značaja, koja se održava radi afirmacije najvrednijih klasičnih i savremenih ostvarenja horske muzike i interpretacije.

Za rad Pozorišta Prijedor ove godine namijenjeno je 716.000 KM, dok je za sve manifestacije iz oblasti kulture izdvojeno 200.000 KM.

Ustanove i manifestacije

Prema riječima Ljiljane Babić, načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, oni finansiraju Pozorište Prijedor, Galeriju 96 Prijedor, Centar za prikazivanje filmova, kao i dio programske aktivnosti Biblioteke “Ćirilo i Metodije” i Muzeja Kozare Prijedor.

Pored tih ustanova, ona navodi da grad pomaže i u održavanju brojnih manifestacija. Neke od njih su Međunarodni festival horova “Zlatna vila”, Književni susreti na Kozari, Prijedorsko kulturno ljeto, Likovna kolonija “Sreten Stojanović”, te brojne izložbe, književne večeri, nastupi KUD-ova, kao i brojni projekti iz oblasti kulture.

Nezavisne novine
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com – arhiva