Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se krivični postupak za zločin protiv čovječnosti počinjen u prijedorskom selu Zecovi obustavlja u odnosu na Radomira Stojnića zvanog Grom zbog njegove smrti. Suđenje Stojniću i ostalima počelo je prije sedam godina, a on je drugi optuženi u odnosu na kojeg je postupak obustavljen zbog smrti.

Stojnić je prošlog mjeseca preminuo, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, pored Stojnića su optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rezervne milicije i drugih formacija.

U ovom predmetu zajedno sa Stojnićem optužen je i njegov sin Zoran, dok je drugi sin Goran bio svjedok u januaru 2020. godine.

Stojnić zvani Grom se teretio kao komandir rezervne stanice milicije Rasavci, koja je organizirana u okviru Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a koja je djelovala kao dio milicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Prema optužnici, zajedno s Dušanom Milunićem i Radovanom Četićem, nije učinio ništa da spriječi progon civila bošnjačke nacionalnosti s područja sela Zecovi, ubistva, deportacije i prisilno preseljenje stanovništva ili drugo teško oduzimanje slobode.

Kako stoji u optužnici, oni su se 22. jula 1992. sastali u Rasavcima i prenijeli plan da se 23. jula otpočne s akcijom pretresa sela Zecovi iako su znali da u selu više oružja nema. Kako se navodi, Milunić i Radomir Stojnić, uz prisustvo Četića 23. jula, izvršili su postrojavanje Rasavačke čete i saopćili plan kretanja vojske i policije kroz selo.

Stojnić, zajedno s Milunićem i Četićem, teretio se da je naredio pripadnicima vojno-policijskih snaga da uklone tijela 32 ubijene osobe u zaseoku Gradina i na taj način osigurao prikrivanje tragova tog zločina.

Stojnić je druga osoba iz ovog predmeta koja je preminula. U maju 2018. godine Sud BiH obustavio je postupak protiv Zdravka Antonića zbog njegove smrti.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u aprilu 2015., a od januara 2020. održana su tri glavna pretresa. Suđenja su odgađana zbog pandemije, o čemu je BIRN BiH ranije pisao, a trenutno je postupak u fazi izvođenja dokaza Odbrane. Nastavak suđenja je zakazan za 10. juni.

O zločinima počinjenim u Zecovima BIRN BiH je u septembru 2015. godine objavio emisiju TV Justice.

detektor.ba