adil soloOkružni sud u Banjoj Luci osudio je četiri osobe na ukupno pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u martu 1993. godine u Ćeli kod Prijedora.

Osuđen je Sretko Dragić na dvije godine, dok je po godinu dana zatvora izrečeno Zoranu Torbici, Daliboru Jojiću i Draganu Gnjatiću.

Vesna Stanković Ćosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je zločin – premlaćivanje imama Adila Sole – počinjen kako je opisano u optužnici i da su ga optuženi počinili kao saizvršioci. Organizator zločina, kako je rekla sutkinja, bio je Dragić, zbog čega je dobio veću kaznu.

“Nesumnjivo je dokazano da je u vrijeme kad je počinjen zločin na području Ćele bilo teško stanje. Puno vojske i pucalo se, a neki momci su odvedeni u logor. U to vrijeme Solo nije pripadao nijednoj oružanoj formaciji niti političkoj stranci, a nije ni posjedovao oružje. Dok su optuženi bili u vojsci, nosili su uniforme i oružje”, istakla je Stanković-Ćosić.

Prilikom odmjeravanja kazne, Sud je, kako Stanković Ćosović rekla, cijenio olakšavajuće okolnosti, među kojima je i činjenica da se zločin desio prije 22 godine.

“Osim toga, Sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo i to što oni nisu ni prije ni poslije ovog događaja počinili druga krivična djela, kao i da su u to vrijeme bili mladi, te da su Torbica i Gnjatić porodični ljudi”, pojasnila je Stanković-Ćosović i dodala da se je za ovo djelo minimalna kazna pet godina zatvora.

Prema presudi, optuženi su u martu 1993. u mjestu Ćela došli do jedne kuće znajući da se istoj nalazi Solo i počeli pucati. Tada je, kako je navedeno u presudi, Solo iskočio kroz prozor i pokušao pobjeći.

“Oni su ga stigli i tukli ga dok je bio na zemlji, a zatim je Dragić sjeo na njega i udario ga više puta, te mu nožem urezao krst na čelu. Potom su ga odveli u kuću gdje su ga nastavili tući, mučiti i prijetiti i tražili da kamion sa humanitarnom pomoći, koji je Solo dovezao iz Zagreba, preveze njima u Saničane”, zaključilo je Sudsko vijeće.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

BIRN BiH