Na adresu internet portala www.prijedordanas.com stiglo je Otvoreno pismo koje su Boračkoj organizaciji i Organizaciji porodica poginulih boraca i zarobljenih civila grada Prijedora uputili roditelji učenika OŠ “Petar Kočić” Prijedor.

Pismo vam prenosimo u cijelosti bez ikakvih intervencija.

Roditelji učenika OŠ “Petar Kočić”
Prijedor 02.06.2022.

Boročka organizacija i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora

OTVORENO PISMO GRUPE RODITELJA PRIJEDORSKIH OSNOVACA

Poštovani predstavnici boračkih organizacija, obraćamo vam se, prije svega kao roditelji, a zatim i kao građani našeg Prijedora.

Znamo da ste vi, kao i šira javnost upoznati sa situacijom masovnog razbolijevanja naše djece tokom školske ekskurzije pod nazivom „Škola u Prirodi“ na Jahorini. Radi se o djeci više Prijedorskih osnovnih škola i to O.Š. „Branko Ćopić“ i O.Š. „Petar Kočić“, a kako smo iz medija saznali posljednjih dana, potpuno ista situacija se nažalost ponovila i sa banjalučkom djecom O.Š. „Branko Radičević“. Nezvanično saznajemo, da se sve ovo desilo sa još nekoliko škola, odnosno djeci koja ih pohađaju. Sada već imamo situaciju da ukupan broj djece, sa istim simptomima, koji prema mišljenjima više ljekara ukazuju da se najvjerovatnije radi o trovanju hranom, prelazi čak i više stotina djece od kojih su neki liječeni ambulantno, neki hospitalizovani, a neki kućnom njegom.

Nažalost, zaplet se dešava tek nakon ovih nemilih dešavanja.

Na reagovanja roditelja da nam se daju odgovori šta se uopšte desilo našoj djeci i kako je moguće da se tako nešto može uopšte ponoviti više puta zaredom i slična pitanja, nailazimo na insistiranja sa svih strana da „ne dižemo puno prašine“ oko svega ovoga, da se stišamo i da možda možemo očekivati djelimičan povrat novca.

U prethodnom periodu prijedorski motoristi su simboličnom vožnjom ispratili osnovce devetih razreda O.Š.”Petar Kočić” koji su otišli na ekskurziju na Jahorinu i podijelili im poklone u vidu dopuna za telefon. Objavljena vijest na javnom RTV servisu je uklonjena nakon dva sata. Kako smo saznali, vijest sa slikama je uklonjena insistiranjem nekoga sa visoke funkcije. Sa lobiranjima i pritiscima, da se o svemu ovome ćuti, suočava se sve veći broj roditelja, građana, kao i institucija, udruženja i slično.

Naša je želja da i vama ukažemo na probleme koji se tiču naše djece u osnovnim školama i narušenoj sigurnosti i bezbijednosti učenika. Mi, roditelji, okupljeni oko nastojanja da ukažemo na odgovornost, izgubili smo povjerenje u obrazovne institucije (Ne sve, ali usko vezane sa ovim problemima.).

Želimo da sa ovom situacijom upoznamo i vas, koji ste predstavnici naših stvaralaca Srpske, onih koji su se borili za ovu zemlju. Mnogi od njih su i živote položili. Riječ je o potomcima, djeci i unucima stvaralaca Republike Srpske. Ako nećemo zajedničkim snagama stati u odbrani prava naše djece u obrazovnom sistemu, onda svaki sljedeći korak koji činimo, na ovoj zemlji, gubi smisao.

Naša je molba, kao posljednji izraz svih nastojanja da učinimo naše okruženje boljim, da date svoj doprinos i razgovarate sa predtsavnicima nadležnih institucija, državnim organima i organima lokalne samouprave kako bi se HITNO posvetilo više pažnje riješavanju ovog problema. Neophodno je da se sankcionišu svi odgovorni koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovako nešto može desiti, pa i ponoviti više puta zaredom.

Iskreno se nadamo da ćete shvatiti ozbiljnost situacije. Sve nas je manje koji planiramo da ostajemo ovdje, nastavimo paliti slavsku svijeću, obilaziti svoje kumove, komšije, narodne zborove, raditi i graditi ovu zemlju i biti sve ono što je potrebno za očuvanje jedne zdrave i društveno održive zajednice.

Dozvoljavanjem pojedincima ili čak grupacijama da lične interese postave ispred interesa onih kojima sve ovo ostaje, postajemo svjedoci strmoglavog urušavanja svega za šta ste se vi borili i svega što čini osnov za zdrav razvoj budućnosti i razvoj naših potomaka.

Ukoliko naši vapaji ostanu neprimijećeni i ne izazovu nikakvu reakciju, i time dozvolimo neodgovornim pojedincima da svojim nastavljanjem obavljanja funkcija od društvenog značaja, daju primjer svima, kako može nekažnjeno da se dira i najsvetije, ne očekujte ni vi da će vas imati ko naslijediti. Ni u polaganju vijenaca po mnogobrojnim spomen obilježjima širom ove zemlje.

Ne učinimo li naše okruženje boljim, pa i ovom našom borbom u potrazi za odgovornošću, naša djeca će uskoro u tuđini nositi narodne nošnje nekih drugih zemalja i učestvovati u njihovim kulturnim i društvenim manifestacijama. Možda negdje na tim fotografijama porodica koje su odselile u potrazi za boljim životom, na tim nošnjama, prepoznate simbole onih zemalja čije oružje i bombardovanja, naših domova, još nismo zaboravili.

Nadamo se da shvatate ozbiljnost trenutne situacije u kojoj se naše društvo nalazi. Mi roditelji nemamo materijalni, politički ili bilo koji drugi interes. Naši interesi u ovoj borbi su izgradnja zdravog i kvalitetnijeg naslijeđa našim potomcima, od onog kojeg smo mi naslijedili.

Nadamo se da shvatate gubitke ukoliko zajedno ne ustanemo u borbi za ono što nam je najsvetije, za našu djecu.

Ukoliko niste sigurni u ovo što govorimo, pitajte svoje demobilisane borce, većinu sada kao penzionere, da li im je bitniji borački status, novčani dodatak ili briga o zdravlju, bezbijednosti i obrazovanju njihove unučadi i djece.

S poštovanjem roditelji prijedorskih osnovca.