Krajem ove sedmice počeće isplata podsticaja iz budžeta grada Prijedora za proizvedeno i prodano mlijeko. Ovi podsticaji trebalo bi da budu iplaćeni tek u oktobru, ali je lokalna uprava odlučila da ih isplati oko šest mjeseci ranije kako bi farmeri mogli pokriti troškove za sjetvu. Za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu grada je 150.000 maraka.

Goran Marjanović iz Gornje Dragotinje trenutno ima 40 muznih krava.. Kako kaže gradski podsticaji za proizvodnju mlijeka od velikog su značaja za njegovo porodično domaćinstvo i farmu.

“To je jedini način da mi opstanemo, znate pošto je sada litra mlijeka. Što damo u jasle ne možemo umusti, to je mizeran posao zbog čega su mnogi posegli sada za kreditima, samo da se “iščupaju-” E, sad ko je posijao vidjećemo,iduća godina biće presudna”, ističe Marjanović.

Iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj objašnjavaju da je repromaterijal za sjetvu skuplji od 200 od 300 odsto zbog čega su iz gradske uprave odlučili da polovinu podsticaja isplate sada. Načelnik ovog Odjeljenja Danijel Egić ističe da je ove godine akcenat na malim proizvođačima koji teže podnose udarce poskupljenja.

“Tako da će mali proizvođači mlijeka koji proizvode do 50.000 litara mlijeka dobiti četiri feninga po litru, oni koji proizvode od 50.000 do 150. 000 litara dobiće tri feninga i oni koji proizvode preko te cifre dobiće dva feninga kao i prošle godine. Naravno, da bismo to mogli da ispoštujemo uveli smo i određena ograničenja tako će oni koji proizvode najviše, to je nekoliko proizvođača, dobiti maksimalno po 10.000 KM, ovi drugi, 6. 0000 KM. Za male proizvođače nema ograničenja”.priča Egić.

kozarski.com