Na velikom aeromitingu Prijedorčani su imali šta da vide, od akrobatskih aviona, preko prikaza letenja sportskih letjelica i jedrilica i radio-kontrolisanih modela do preciznih padobranskih skokova.

Za sedam decenija koliko postoji, prijedorski Aero-klub ostvario je brojne uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Skoro pola vijeka u njemu je i padobranac Siniša Vujaković.

Ovaj aeromiting za njega je nešto posebno.

On je podsjetio da je, kada je osnovan prije sedamdeset godina, prijedorski Aero-klub nosio ime Prve partizanske avijacije, čija je osamdesetogodišnjica utkana u današnju manifestaciju.

„Ovo što danas organizujemo u Prijedoru nije viđeno od polovine osamdesetih, tako da smo svi pomalo uzbuđeni, ali mislim da je sve pod kontrolom. Doveli smo jako puno atraktivnih vazduhoplova. Mislim da će publika imati šta da vidi i da je ova manifestacija dostojna velikog jubileja“, ističe Vujaković

U sklopu niza aktivnosti povodom obilježavanja sedamdesetogodišnjice postojanja i rada, organizator velikog aeromitinga je Aeroklub Prijedor.

S obzirom da, pored takmičarskog, imaju bogato i organizacijsko iskustvo, na mitingu su učestvovale sve bivše republike zajedničke države.

„Sa nama su i vazduhoplovne institucije Vlade RS, Helikopterskog servisa MUP-a RS, tako da je praktično kompletno vazduhoplovstvo RS na neki način, uključeno u izvođenje ove manifestacije“, rekao je Vladimir Novaković, predsjednik Upravnog odbora Aero-kluba “Prijedor.”

Uz podršku Vlade Republike Srpske, pokrovitelj aeromitinga je grad Prijedor.

Gradonačelnik Slobodan Javor pohvalio je organizaciju i domaćina, istakavši da Prijedorčani imaju čime da se ponose.

„Mi smo se okupili da ovom sportskom manifestacijom obilježimo 80 godina od formiranja prve partizanske eskadrile i 70 godina postojanja Aero-kluba “Prijedor”. Posebno smo ponosni na dugu uspješnu sportsku tradiciju našeg kluba. Moram da pohvalim rukovodstvo ovog kluba, koje čine, zaista, pošteni i kvalitetni i prije svega, profesionalni ljudi”, naglasio je Javor.

kozarski.com