Kako su saopštili organizatori, aero-klub Prijedor organizuje aero-miting povodom 80 godina formiranja Prve partizanske eskadrile na aerodomu Urije. Manifestacija će se održati 21. maja i kako je saopšteno, organizuje se uz podršku Vlade Republike Srpske.

Aero-klub Prijedor ove godine obeležava i 70 godina od osnivanja.

Prijedorski događaj biće prva namenska manifestacija sa letačkim programom nakon dvogodišnje pauze u regiji usled globalne pandemije. Učesnici letačkog programa još nisu objavljeni ali ako je sudeći po vizualu kojeg su organizatori delili po društvenim mrežama, računa se na privatnog G-2A, solo akrobatski nastup specijalizovanog aviona, kao i verovatno, mnoštvo učesnika iz regionalne zajednice generalne avijacije.

Za očekivati je da će učešće uzeti Helikopterski servis Republike Srpske sa svojim malim Belovima, Gazelama i novom Koalom. Svakako bi najinteresantnija premijera na nekom civilnom događaju ove vrste bile i dva nova helikoptera Ansat novoformiranog vazduhoplovnog sektora MUP-a Srpske, Helikopterske jedinice Specijalne antiterorističke jedinice.

Kako je Tango Six već izveštavao, Prijedor je najaktivnija livada Bosne i Hercegovine, aerodrom koji je pre nekoliko godina renoviran sredstvima evropskih fondova. Urije su jedriličarska meka i poprište tradicionalnog Blanik kupa koji je više puta u praksi dokazao umešnost prijedorčana u organizaciji vazduhoplovnih manifestacija.

tangosix.rs