Statusna konferencija koja je trebala biti održana u Okružnom sudu Prijedor na suđenju Drašku Aleksiću i Rajku Aleksiću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u mjestu Kozarac kod Prijedora, odgođena je zbog nedolaska advokata jednog od optuženih.

Predsjedavajuća sutkinja Nedeljka Eror rekla je da je Savan Zec, advokat Draška Aleksića, pismeno tražio odgađanje Statusne konferencije jer u isto vrijeme pred Sudom Bosne i Hercegovine ima ročište na suđenju Radovanu Stojniću.

Prijedlog članova Vijeća u ovom slučaju bio je da se Statusna konferencija odgodi.

Eror je rekla da na Statusnoj konferenciji treba biti dogovorena koncepcija suđenja, odnosno njegova dinamika.

“Prijedlog je da svake sedmice budu održana dva ročišta, odnosno dva radna dana suđenja. Ovaj predmet će biti prioritet u odnosu na ostale predmete u Okružnom sudu Prijedor”, naglasila je Eror i dodala da tužiteljka u ovom predmetu mora biti spremna na ovu dinamiku.

Advokat Radovan Stanić koji zastupa Rajka Aleksića rekao je da će odbrana iskoristiti svoje zakonsko pravo da se njihova koncepcija saopšti tek nakon izvođenja dokaza Tužilaštva.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Nedeljka Eror je novu Statusnu konferenciju zakazala za 9. juni ove godine.

Ona je dodala da će Sudsko vijeće na početku suđenja odlučiti o prisustvu javnosti na istom.

Optužnicu protiv Draška Aleksića i Rajka Aleksića podiglo je Okružno javno tužilaštvo Prijedor 14. decembra 2021., a potvrđena je 1. februara ove godine.

Optuženi Aleksići su se 30. marta 2022. godine pred Okružnim sudom u Prijedoru izjasnili da nisu krivi.

Rajko Aleksić i Draško Aleksić se terete da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske po prethodnom dogovoru, zajedno sa Ljubomirom Aleksićem, koji je preminuo 2018. godine, lišili života lice nesrpske nacionalnosti koje nije neposredno učestvovalo u neprijateljstvima i u vojnim operacijama.

Prema optužnici, oni su 24. juna 1992. godine u prijepodnevnim časovima u zaseoku Jakupovići traktorom došli do kuće lica bošnjačke nacionalnosti, obučeni u vojne uniforme i naoružani. Potom su postrojili sve prisutne bošnjačke civile, žene i djecu, i tražili ženu bošnjačke nacionalnosti govoreći da je njen sin ubio Ljubomirovog sina Dragu, prijeteći da će ih sve pobiti ako ne kažu gdje se ona nalazi.

Nakon što im je neko od postrojenih civila rekao da se nalazi u kući, Ljubomir Aleksić je naredio svom sinu Rajku i unuku Drašku da provjere da li je spomenuta žena u kući. Pronašli su je u porodičnoj kući drugog lica bošnjačke nacionalnosti.

“Potom su ženu doveli ispred prvopomenute kuće, tako što su je vukli za ruke i pokušali je podići na zadnji dio njihovog traktora. Kako nisu uspjeli u tome jer se ona opirala i vrištala, Ljubomir Aleksić je, držeći bombu u ruci, naredio sinu i unuku da je natjeraju da bježi ispred njih, te su Rajko i Draško, sa uperenim vatrenim oružjem ispred sebe, dogurali ženu na makadamski put koji se nalazi neposredno ispred prvopomenute kuće”, navodi se u optužnici.

Optuženi su je potom ubili, te se vratili pred kuću, gdje su zaprijetili postrojenim bošnjačkim civilima da o tome nikom ne pričaju, nakon čega su se popeli na traktor i odvezli u nepoznatom pravcu, navodi se u optužnici koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com