Turistička agencija “Kompas turs” vratiće sav novac roditeljima 90 prijedorskih osnovaca koje su vozili u školu u prirodi na Jahorini, a sa koje su se vratili dan ranije zbog stomačnih tegoba, za koje još nije utvrđen uzrok.

Grupa od 90 učenika petog razreda prijedorske Osnovne škole “Petar Kočić” proteklog vikenda boravila je u školi u prirodi u hotelu “Nebojša” na Jahorini. Skoro polovina đaka dobila je simptome povraćanja i mučnine, a neki su čak završili i na infuziji. Zbog svega toga škola u prirodi je prekinuta dan ranije nego što je planirano. Nadležna inspekcija obavila je kontrolu u hotelu i uzela uzorke hrane, te briseve zaposlenih, kako bi provjerili sve. Rezultati analiza očekuju se danas.

Direktorka prijedorske škole “Petar Kočić” Gorana Bosančić rekla je da je u školi održan sastanak roditelja sa vlasnikom turističke agencije “Kompas turs” koji je ponudio povrat novca. Ona je istakla da čekaju rezultate analize uzetih uzoraka kako bi cijela situacija bila jasnija.

Vlasnik “Kompas tursa” Mladen Račić potvrdio je za “Glas” da će svakome roditelju vratiti po 240 maraka.

– Ako to nije dovoljno, neka kažu šta još hoće sve ću dati – rekao je Račić.

Jedan od roditelja Dragan Tankosić izjavio je da djeca još nisu ozdravila i ne idu u školu.

– Trebaće još neko vrijeme da se oporave u potpunosti. Moj sin je jedan dan bio dobro, a onda je ponovo morao da se obrati ljekaru. S druge strane, ne možemo ostati slijepi i gluvi na propuste koji su doveli do ove situacije – rekao je Tankosić. On je izrazio žaljenje što niko od roditelja prije polaska djece na Jahorinu nije imao informaciju da su grupe prije njih doživjele istu situaciju.

– Da li je bilo sporno nešto u autobusu, ili neko od đaka nosi neki virus, ili je bilo nešto u hotelu, ne znamo. Ne upiremo prstom ni u agenciju ni u hotel, mi nismo njih birali već smo djecu povjerili školi i stava smo da bi predstavnici škole trebalo da nas obavještavaju o svemu, da znamo koja su prava djece u ovakvim slučajevima. Razočarani smo nepostojanjem zajedničkog stava naše škole koja bi trebalo da stane uz djecu i roditelje i da zajedno pokušamo pronaći razlog zbog kojeg se sve ovo desilo – rekao je Tankosić. Govoreći o potezu vlasnika agencije rekao je da je to gest koji uliva nadu da postoje moralno osviješteni ljudi.

– To je lijepa gesta, bez ikakvog pritiska i insistiranja, predstavnik agencije je pristao da vrati novac u cjelosti – rekao je Tankosić.

Iako se proteklih dana u medijima provlačila informacija da roditelji traže povrat novca, Tankosić tvrdi da to nije bilo baš tako te da je na sastancima bilo raznih prohtjeva i ideja roditelja.

– Svi roditelji su se na kraju složili da povrat novca nije prioritet – poručio je Tankosić, dodavši da samo žele da znaju šta se desilo i da djeca budu dobro.
Zahvalnost učiteljima

Dragan Tankosić je istakao da su roditelji ponajviše zahvalni učiteljima koji su bili sa njihovom djecom na Jahorini.

– U trenucima kada im je bilo najpotrebnije s majčinskom i očinskom brigom postupali su sa našom djecom i na tome smo neizmjerno zahvalni – rekao je Tankosić.

Glas Srpske
Foto – srpskainfo.com