Od roditelja učenika Osnovne škole “Branko Ćopić” Prijedor dobili smo “pismo” koje im je preko učitelja/-ica uputila doktorica Dušica Kecman.

Ona je bila zdravstveni radnik u pratnji učenika OŠ “Branko ćopić” Prijedor tokom njihove Škole u prirodi koja je održana tokom prošle sedmice na jahorini.

Portal www.prijedordanas.com se unaprijed ograđuje oko pogrdnih/neprimjerenih riječi koje su u ovom “pismu” upućene roditeljima djece.

Takođe, “pismo” objavljujemo u originalu, bez ikakvih intervencija, onako kako smo dobili od roditelja učenika.

Pismo

Kao ljekar pratilac Skole u prirodi na Jahorini od 2.5.do 5.5.2022.osjecam se pozvanom i prozvanom da dam vlastiti dojam u vezi svih desavanja povodom zdravstvenih tegoba ucenika.

Boravili smo u hotelu Nebojsa za koji mogu samo konstatovati da je obezbijedio maksimalno profesionalan boravak,ishranu i saradnju sa nama gostima.

Poznato je da smo imali sporadicne stomacne tegobe ,povracanje,kod nekih ucenika.Nisu bile pracene prolivom i povisenom temp.(osim par slucajeva).Tegobe su uciteljice odmah prijavile,tretirane su po protokolu,mirovanjem,cajnom dijetom,probioticima i observirane u kontinuitetu.Smirivali su se simptomi vrlo brzo,nakon pola dana,i nisu bili za potrebu da se preduzima agresivna terapija.Djeca su se potpuno oporavljala.

Zadnju noc boravka je bilo vise novih povracanja.Ucenike smo intenzivno nadzirale 3 uciteljice i ja,da bi svi ti slucajevi bili dobrog opsteg stanja vec u jutro,kada je bilo vrijeme povratka kuci.2 djece su bili sa pov.temp,1 je imalo proljev,ali za vrijeme putovanja od 320 km,u krajnje prilagodjenim uslovima,bez tegoba.

Unaprijed je sve bilo obezbijedjeno za slucaj takvih pojava: od Agencije Vukovic svo trebovanje(dijetalni proizvodi,petit keks,slani stapici,dvopek,caj)

Kao ljekar koji desetljecima prati ekskurzije,nosila sam sav eventualni pribor,terapiju…i sve ostalo.

Ni jedno dijete nije imalo potrebu za intenzivnom th.Sva djeca su doputovala u dobrom opstem stanju…

O svemu su bili informisani skola,agencija i roditelji djece.

Moram da napomenem da smo razliciti,u svemu:obrazovanju,kucnom odgoju,zdravstvenoj prosvijecenosti,higijenskim navikama,stavu prema ishrani…

Kao ljekar koji citav radni vijek dezura u Sluzbama hitne med.pomoci,imam prilike da se susrecem sa NEKIM primitivnim roditeljima koji zbog gluposti dovode djecu na preglede,a da prije toga nisu nista poduzeli u kucnim uslovima u korist svog djeteta.Odmah traze uputu za bolnicu,jer je lakse dijete dati na hospitalizaciju,nego provesti noc kraj njega,obilazeci ga,nuditi mu gutljaj po gutljaj caja…U prilog ove izjave dajem podatak da za 2 skolarca koja su dosla sa Jahorine 9.5.u vecernjim satima,oko 22 h,su majke insistirale na bolnickoj uputi,a da pri tom djeca negiraju bilo kakve tegobe.Jedno od njih je imalo zadnje povracanje u 6h i 30 min.,tretirano sa pola infuzione otopine na Palama u 9h i 30.

Dakle,majke traze javno eksponiranje,umjesto da su ih ponudile sa posnom supom,cajem,presvukle,istusirale.

Moram naglasiti da su djeca kupovala razne slatkise po benzinskim pumpama,kinder jaja,cokoladne dezerte koji su cuvani u ostakljenim ,osuncanim i toplim prostorima.Pri tom su jeli sve,slatkise,krekere,flasice industrijskih sokova ispijali.

Djeca su imala i naporan fizicki tempo,za koji i nemaju utreniranost.

Sve su ovo redovna stanja u zivotu djeteta,za koje se neopravdano digla javna prozivka.

Kecman Dusica

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto ilustracija – profimedia