Oko stotinu učenika prijedorskih osnovnih škola razboljelo se tokom boravka na ekskurziji na Јahorini. Učenici, koji su bili smješteni u Hotel “Nebojša”, imaju stomačne tegobe. U hotelu je su bili incpekcija i stručnjaci Instituta za zdravlje.

Roditelji djece su održali u utorak uveče sastanak sa nadležnima u Osnovnoj školi “Petar Kočić“ i predstavnikom organizatora ekskurzije, turističke agencije „Kompas“.

Oni su poslije sastanka i dalje ogorčeni. Zahtijevaju da znaju ko je odgovoran za to što se razboljelo 42 od 91 djeteta, koje je boravilo na Јahorini, posebno zbog toga jer su i učenici druge škole, “Branko Ćopić“, koji su na istom mjestu bili prošle sedmice, takođe imali stomačne tegobe.

– Svi se oglušuju, niko nije bio u kontaktu sa učiteljima. To je nezamislivo, da li je moguće da nema kontakta između njih i škole. Ostaje velika velika nejasnoća i zašto agencija nije uradila ništa po tom pitanju – ističe roditelj Aleksandar Stupar.

– Treba tražiti krivca prvo u hotelu, pa onda u agenciji. Ne vjerujem da je škola krivac. Škola je samo u lancu toga svega – naglasio je roditelj Dragan Batoz.

Direktorka OŠ “Petar Kočić” Gorana Bosančić i predstavnik turističke agencije “Kompas“ nisu htjeli dati izjave. Bosančićeva je ranije rekla da nije imala zvaničnu informaciju da su se prošle sedmice na Јahorini razboljeli učenici OŠ “Branko Ćopić“.

U toj školi kažu da je 65 djece imalo stomačne tegobe, i da je dvoje bilo u bolnici. Djeca su, kaže, sada dobro.

– U razgovoru sa doktoricom Dušicom Kecman, koja je bila u pratnji, dobila sam kategoričnu potvrdu da je bio u pitanju stomačni virus, koji se manifestuje tako da tegobe traju 24 sata i da nakon toga nestaju – kaže direktorica škole Sanja Munjiza.

Doktorka Kecman nije htjela pred kamere. U telefonskom razgovoru rekla nam je da smatra da je virozu izazvala neadekvatna hrana i da nije bilo potrebno situaciju prijavljivati nadležnim službama.

U Službi hitne pomoći u Palama kažu da su primili 18 djece, ali ne znaju uzrok bolesti. To, ističu, mogu da utvrde samo dvije nadležne laboratorije.

Ovo tegobe su uobičajene za proljeće. Mogu biti i od vode jer smo imali obilne padavine. Brojna su nagađanja, a virus je bilo teško detektovati. Možemo samo na osnovu antitijela – ističe Predrag Blagojević iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Pale.

Na zahtjev Ministarstva prosvjete, u Hotelu “Nebojša“ danas je obavljen inspekcijski pregled u kojem nisu utvrđene higijenske nepravilnosti. Na terenu su bili i predstavnici Instituta za javno zdravstvo.

– Brisevi sa pet različitih površina su uzeti od strane zaposlenih iz Instituta za javno zdravstvo u vrijeme dok smo mi radili inspekcijski pregled. Rezultati se očekuju u četvrtak ili najkasnije u petak – rekao je Miljan Bojović, inspektor za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Istočno Sarajevo.

Predstavnici Hotela “Nebojša“ javnosti će se obratiti nakon objavljivanja nalaza inspekcije. U telefonskom razgovoru rekli su nam da su odgodili dolazak grupe, koja je trebalo da dođe danas i da neće primati ekskurzije do objavljivanja nalaza.

RTRS