Cijene naftnih derivata u BiH su u prethodnih nekoliko dana ponovo porasle, što je dodatni udar na kupce dizela i benzina.

Podsjećamo, zbog trenutnog stanja u Ukrajini cijene naftnih derivata na svjetskom tržištu su naglo porasle, što se osjeti i u BiH, pa građani, kompanije i ostali kupci već nekoliko mjeseci plaćaju dosta skuplje gorivo.

Iz banjalučke poslovnice “Super petrol” benzinske pumpe su rekli da je trenutna cijena dizela 3,17 KM, dok za istu količinu benzina kupci moraju izdvojiti 2,87 KM.

“Cijene naftnih derivata su u u prethodnih nekoliko dana blago porasle”, rekao je radnik ove pumpe.

S pumpe “Nešković” u Prijedoru rekli su da je trenutno za litar dizela potrebno izdvojiti 3,17 KM, dok je za istu količinu benzina potrebno platiti 2,82 KM.

“U toku prošle sedmice blago su porasle cijene dizela i benzina, u prosjeku za nekoliko feninga”, kazali su s ove benzinske pumpe u gradu na Sani.

S benzinske pumpe “Petrol” u Banjaluci su kazali da je cijena dizela GDrive 3,32 KM, dok je cijena benzina 2,95.

“Porasle su cijene naftnih derivata prethodnih dana, tako da su sada za litar dizela i benzina za nekoliko feninga viće nego ranije”, naveli su s ove benzinske pumpe.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, komentarisao je juče da je ukidanje akciza na naftne derivate posao Parlamentarne skupštine BiH, a ne Vlade Republike Srpske.

“Vlada i Narodna skupština su uradili svoj dio. Ja ih pozivam da to urade što prije”, rekao je Višković u Banjaluci.

Cijene naftnih derivata prethodnih dana porasle su i u Federaciji BiH, pa su tako s jedne benzinske pumpe rekli da su povećane cijene dizela i benzina.

“Za litar dizela je trenutno potrebno izdvojiti 3,21 KM, dok za litar benzina kupac mora platiti 2,96 KM”, kazali su s te benzinske pumpe.

U Tuzli su takođe prethodnih dana porasle cijene dizela i benzina, pa tako za litar dizela treba platiti 3,26 KM, a za benzin 3,06 KM.

“Cijene naftnih derivata su ponovo povećane, i to prije nekoliko dana”, naveli su s jedne benzinske pumpe u Tuzli.

Radnik jedne pumpe u Mostaru kazao je da je cijena dizela trenutno 3,26 KM, dok benzin košta 2,91 KM.

“Prehodnih dana su cijene naftnih derivata korigovane, odnosno povećane za nekoliko feninga”, rekao je ovaj radnik.

Ekipa “Nezavisnih” je obišla nekoliko benzinskih pumpi na području grada Banjaluka i u skoro svim je cijena naftnih derivata veća u odnosu na prethodnu sedmicu.

nezavisne.com