U Prijedoru je povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja drugi put održan Marš besmrtnog puka i to u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije.

Potomci učesnika u borbi protiv fašizma sa slikama svojih predaka u rukama prošetali su od zgrade Gradske uprave do spomenika Oslobodiocima Prijedora u parku na Pećanima.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Željko Šormaz izjavio je novinarima da je ovo sjećanje na sve naše borce, sve naše poginule koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.

“U ovoj godini se navršava 80 godina Kozarske epopeje i ne možemo ostati nijemi da svi naši stradali odu u zaborav i simboličan naziv `besmrtni puk` je nešto što će ostati za pokoljenja. To je nešto što će se prenijeti na naše mlađe generacije da se sjećaju i da pamte nešto što je najsvetije, a to je nešto što se zove antifašistička borba i borba protiv fašizma u svakom obliku”, rekao je Šormaz.

U Maršu besmrtnog puka učestvovao je i Ranko Kaurin.

“Nosim sliku i odlikovanja svoga oca Bogdana koji je nosilac partizanske spomenice. Moja želja je da se ne može dozvoliti prekrajanje istorije i da moramo čuvati slobodu koju su nam naši preci izvojevali”, poručio je Kaurin.

Ognjen Vukić je nosio sliku narodnog heroja Rade Bašića.

“To je ujak moje majke i ponosan sam što nosim njegovu sliku. Drago mi je da učestvujemo u ovoj manifestaciji koja se drugi put organizuje u našem gradu i s ponosom nosim njegovu fotografiju”, rekao je Vukić.

prijedorgrad.org