Fudbaler beogradskog Partizana i reprezentativac Bosne i Hercegovine, Prijedorčanin Siniša Saninčanin je za portal MeridianSportBH govorio o svojim partijama u “crno-belom” dresu, Nenadu Lalatoviću, prvim fudbalskim koracima u profesionalnoj karijeri, kao i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Igrati za jedan od najvećih klubova na prostoru bivše Jugoslavije je možda razlog za pritisak, ali to nije slučaj sa defanzivcem “Zmajeva” i “Parnog valjka”, jer za njega je čast i privilegija igrati za FK Partizan:

“Četrdeset nastupa u dresu Partizana nije mala stvar, nije mala brojka za jednu sezonu, pogotovo što mi je to prva godina u Partizanu. Znači mi i mogu biti zadovoljan odigranim mečevima. Ostalo je još nekoliko kola do kraja i kup, tako da se nadam da ću upisati još koji nastup.

Najbitnije mi je da ekipa bilježi dobre rezultate. Velika je čast biti u klubu kao što je Partizan i igrati za taj klub, gdje stvarno imamo i odlične navijače i historiju klubu i svake godine se borimo za titulu. Tako da velika mi je čast i privilegija igrati za klub kao što je Partizan”.

Zdrava konkurencija i zdravi odnosi u timu su najvažnija stvar, a upravo za to su dokaz Siniša Saničanin i Bojan Ostojić koji igraju na istoj poziciji:

“Od dolaska u Partizan imam odličan odnos sa Bojanom Ostojićem. Mogu naravno naučiti dosta od njega, jer je on tu već šest godina i imao je puno velikih utakmica. Pričamo svakodnevno i pokušavam da izvučem najbolje iz njegovog iskustva, posebno kako se ponašati i kako djelovati kako na terenu, tako i van njega. Tako da mi to mnogo znači”.

Fudbaleri često mjenjaju sredinu, ali štoperu Partizana to ne predstavlja problem:

“Bilo mi se lako navići i na životu u Beogradu, jer sam živio četiri godine u Novom Sadu koji je dosta manji grad od Beograda, ali isto je tako lijep grad. Brzo sam se navikao na život u glavnom gradu Srbije i za sada je sve u najboljem redu”.

Zanimljiva činjenica je da su Siniša Saničanin i Aleksandar Jovičić, još jedan reprezentativac Bosne i Hercegovine i stoper hrvatske Gorice zajedno započeli karijeru u Rudaru iz Prijedora, poslije čega im se putevi razilaze, ali i ponovo spajaju na okupljanju reprezentacije:

“Lijepa su sjećanja na Rudar Prijedor. To je bilo doba kada smo igrali i tada smo imali finu ekipu, fino druženje, sa mnom je bilo dosta drugara iz djetinstva sa kojima sam zajedno prešao u seniorsku ekipu. Imam lijepo sjećanje na taj period.

Aleksandar Jovičić i ja smo bili u omladincima, nakon toga zaigrali u prvom timu, a onda su nam se putevi razišli i svako je otišao na svoju stranu. Prošlo ljeto smo se sreli u reprezentaciji, ali svih ovih godina održavamo kontakt i čujemo se povremeno”.

Drugi klub i stepenica više u karijeri bio je banjalučki Borac u kojem je proveo šest mjeseci. Mišljenja je da se situacija znatno popravila u odnosu na period kada je on igrao:

“Premijer liga BiH iz godine u godinu napreduje. Za razliku od perioda kada sam bio u Borcu, liga se znatno popravila i vidim da se ulaže u infrastrukturu što je stvarno pohvalno. Nadam se da će to u budućnosti biti još bolje”.

Period u Vojvodini posebno će pamtiti Nenad Lalatović i Siniša Saničanin, jer su tu osvojili prvi trofej u svojim karijerama. Saničanin kaže da je popularni Lalat na njega ostavio poseban dojam, a teško je izdvojiti neku anegdotu iz perioda kada su sarađivali.

“Bilo je fenomenalan igrati u Vojvodini generalno, ali pogotovo sa Nenadom Lalatovićem gdje smo bili zajedno dvije godine. Prvi trofej sam osvojio s njim, a mislim da je i njemu to bio prvi trofej u trenerskoj karijeri.

Ima dosta anegdota, dosta zanimljivih stvar sa njim, stvarno je harizmatičan čovjek i ima dosta jaku energiju koju je prenosio na nas igrače.

Stvarno je bilo dosta zanimljivih situacija s njim, ne bih mogao izdvojiti neku posebno. Mogu reći da je jedno veliko iskustvo raditi sa takvim trenerom i da sam mnogo naučio od njega”.

Dobrim igrama u reprezentaciji i Partizanu Saničanin je došao na prag transfera u neku od najjačih evropskih liga. Spominjali su se mnogi klubovi, ali on se ne zamara tim špekulacijama.

Najvažnije je da bilježi dobre partije u sadašnjem klubu, a veći transfer će po njegovom mišljenju doći onda kada bude suđeno:

“Stvarno sam zadovoljan situacijom u Partizanu, i ne mogu to da krijem. Tek sam godinu ovdje i jedino što gledam u budućnosti jeste da ovu sezonu završim kako treba. U budućnosti ne razmišljam o nekom klubu, a ako se desi, desi se.

Ako ne, meni je ovdje zaista super. Naravno nakon nekog izvjesnog vremena nadam se da će biti i neki veći transfer, ali sada da mi je to neki prioritet i nije. Bitno mi je da ovdje igram dobro i da mi je sve sa zdravljem sve u najboljem redu i da bilježimo dobre rezultate”.

Uvijek se dotaknemo činjenice da je svim sportistima bitno da predstavljaju svoju zemlju. Takav je slučaj i sa reprezentaticem Bosne i Hercegovine koji nam je otkrio kakva je atmosfera u ekipi i od kojeg reprezenzativca je naučio najviše:

“Kada igrate za reprezentaciju osjećaj je zaista neprocjenjiv. Kada ste pozvani i kada imate tu čast da igrate za A reprezentaciju vaše države, to znači da ste jedan od najboljih u toj zemlji. Tako da trudim se da dam sve od sebe i da dam svoj maksimum. Mnogo mi to znači. Nadam se da ćemo u budućnosti bilježiti još bolje rezultate kakvi se od nas i očekuju.

Sada već u junu imamo priliku u Ligi nacija da se pokažemo i nadamo se da će sve biti uredu. Atmosfera na okupljanjima je zaista pozitivna i ne mogu da se požalim. Stvarno među nama igračima je sve kako treba, vlada porodična atmosfera. Naravno kao i sa selektorom Ivajlom Petevom sve je na nivou.

Jedino što ostaje žal za tim rezultatima, jer se sve gleda kroz rezultate u fudbalu. U nekim utakmicama mogu reći da nismo imali sreće i da nas je sreća malo pogledala sve bi bilo drugačije. U reprezentaciji ima dosta igrača sa velikim karijerama, naša velika imena i od svakog od njih mogu nešto da naučim”.

Za sami kraj našeg razgovora Siniša Saničanin je odlučio poslati poruku svim mladim igračima:

“Mladim igračima uvijek savjetujem da uživaju u fudbalu, da iskoriste svaki trenutak da treniraju i da se igraju, pogotovo u mlađim kategorijama da se bukvalno izigraju na terenu, jer kada se sjetim sebe u tim godinama samo mi je bilo bitno da imam loptu i drugare da igramo fudbal.

Sve će to poslije doći na svoje i iskristalisati se ako je stvarno neko predodređen da se bavi time. Trebaju dati sve od sebe, trenirati maksimalno i trebaju biti pošteni prema sebi i nagrada će sama doći”.

Siniša Saničanin će narednu priliku za dokazivanje imati već ove subote, kada Partizan od 14:00 na svom terenu dočekuje njegov bivši klub, Vojvodinu.

meridianbetsport.ba