U Galeriji „Sreten Stojanović“ iz Prijedora večeras je otvorena izložba skulptura Đorđa Aralice iz Beograda.

Ova izložba pod nazivom „Vagon skulptura“ je prva od velikog broja manifestacija i događaja kojima Prijedor obilježava Dan grada, 16. maj.

Đorđe Aralica kaže da je iz nekoliko svojih izložbi na različitim mjestima izabrao deset predmeta koje su u „Vagonu skluptura“.

– Moja skulpturalna predstava prikazuje predmete koji su zastupljeni u cijelom svijetu podjednako i jednako su omiljeni na svim mogućim svjetskim destinacijama i svim mogućim kontinentima. To su lopte, šeširi, kape, pehari. Među skulpturama su paradna kapa i šešir kaubojski. Šeširi i kape predstavljaju autoritet, nose ih ljudi koji nose uniforme. To su odjevni predmeti koji imaju tradiciju nekoliko vjekova, još u srednjem vijeku su postojali šeširi i kape kao dio uniforme ili staleža društvenog – priča Aralica.

Aralica priznaje da je njegov omiljeni materijal kamen, međutim izložene skulpture izradio je od lančanih alki.

– Sad sam u prilici da mogu da izvedem svaku formu uz pomoć lančane alke, bukvalno svaku formu koju zamislim mogu da izvedem uz pomoć varenja i oblikovanja lanca. Ima još jedan značajan detalj, a to je da ja to radim izgleda jedini u Srbiji i u svijetu. Nije lako da se radi sa lancima, ali pošto sam ja to izabrao meni nije problem, nemam vremensko ograničenje i mogu da radim koliko hoću, bitno je da završim ovu formu koju sam zamislio – zaključuje on.

Vršilac dužnosti direktora Galerije „Sreten Stojanović“ Aleksandar Drinić naveo je da će ova izložba skulptura biti otvorena do 25. maja.

– Ovo je prva manifestacija kojom počinje obilježavanje Dana grada i moram reći da nam je izuzetno drago što je baš Galerija „Sreten Stojanović“ izabrana kao ustanova za prvi događaj – rekao je Drinić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević poručio je da mu dolazak u Galeriju uvijek čini zadovoljstvo.

– Ovo je ustanova koja odolijeva svoj nekulturi i subkulturi kojom smo nažalost okruženi i ja se nadam da će rukovodstvo Galerije i u narednom periodu istrajati na svom putu-poručio je Kovačević.

U pratećem dijelu programa prilikom otvaranja izložbe, nastupili su učenici Muzičke škole „Savo Balaban“.

srpskainfo.com