Oko 500 bajkera iz Republike Srpske i Srbije učestvovaće u ponedjeljak, 9. maja, u pokloničkoj vožnji do Memorijalnog centra Donja Gradina. Oni će, na Dan pobjede nad fašizmom, odati počast i položiti vijence za više od 700.000 Srba, Roma, Jevreja i drugih antifašista koji su ubijeni u koncentracionom logoru Jasenovac. Ovo je već druga godina da pokloničku bajkersku vožnju organizuju moto-klubovi “Stršljen”, “Sveti Georgije” i “Arhangel”, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

“Mi, bajkeri, smo dobri ljudi i želimo mir, da se holokaust više nikada i nikome ne ponovi. Veoma je važno da mlade generacije prepoznaju ovo što mi radimo, da nastave to prenositi s koljena na koljeno”, rekao je Damir Udovčić, sekretar Moto-kluba “Stršljen” iz Banjaluke.

Duško Karlica, predsjednik MK “Sveti Georgije”, RS, zahvalio je Gradu Prijedoru na podršci te policiji koja će pratiti kolonu bajkera.

“Najavljen je dolazak bajkera iz 34 kluba iz Srbije, a očekujemo učešće oko trideset klubova iz Srpske. Oni dolaze u Banjaluku, a potom ih mi dočekujemo u Prijedoru, odakle zajedno nastavljamo vožnju”, rekao je Karlica.

Okupljanje prijedorskih bajkera planirano je u ponedjeljak, oko 11 časova, na Autobuskoj stanici, rekao je Radovan Grujić, član MK “Arhangel”. Nakon što dočekaju goste iz Srbije i bajkere iz Republike Srpske, uslijediće defile gradom, a potom polazak za Donju Gradinu u podne, uz planirano zaustavljanje u Knežici. Bajkeri će, poslije Donje Gradine, posjetiti manastir Moštanica gdje će se pomoliti za žrtve zločina.

“Prošle godine, kada smo prvi put organizovali pokloničku vožnju, trebalo je da bude nas osam, ali na kraju nas je bilo 150. Zato smo odlučili da ove godine to uozbiljimo, što potvrđuje i veliki broj učesnika”, ističe Grujić.

Podršku Grada Prijedora pokloničkoj vožnji bajkera, potvrdio je gradonačelnik Slobodan Javor.

“Drago mi je što će u Prijedor doći veliki broj naših prijatelja iz Srbije i cijele Republike Srpske. Želimo da budemo dobri domaćini. Grad će i ubuduće podržavati svaku aktivnost ovih sjajnih momaka, koji su dosad učestvovali u brojnim humanitarnim aktivnostima i mogu biti primjer mnogim udruženjima i organizacijama”, izjavio je Javor.

Pošto je u pitanju poklonička vožnja, bajkeri će dostojanstveno i tiho, voziti planiranom rutom, rečeno je novinarima.

kozarski.com