avaz-rajka djukic 1Prijedorčanka Rajka Đukić, koja je zbog svoje ljubavi prema trčanju dobila nadimak Forest Gamp (Forrest Gump), oborila je novi rekord. Ova 39-godišnjakinja, kada ne slaže cvjetne aranžmane, trči, ponekad dnevno i po 30 kilometara.

Bez pauze

Tako je od 11. do 13. aprila u Istri na trci “Sto milja Istre” za 26 sati, bez pauze, pretrčala punih 105 kilometara i svrstala se u grupu rijetkih ultramaratonki.

Uspjeh je tim veći jer je ova rekreativka, koja je do sada s lakoćom istrčala nekoliko maratona, osvojila sjajno 23. mjesto u ženskoj konkurenciji, u trci u kojoj je učestvovalo 500 takmičara.

avaz-rajka djukic 2Opasan teren

– Start je bio u Lovranu u 21 sat uvečer, a cilj u Umagu. Trčali smo preko Učke, opasnog terena punog strmih litica i visine oko 1.400 metara. Znala sam da to mogu i nijedne sekunde nisam razmišljala o tome da ću odustati. Moje srce je već bilo na cilju u Umagu, samo je još trebalo da mi noge izdrže i da me odnesu do tamo – priča s osmijehom Rajka, koja će krajem maja na novi maraton “Stazama Branka Ćopića”.

Sama finansira trke

U pripremama za trku Istre Rajka je svakodnevno pretrčavala relaciju Prijedor-Kozara. Na leđima je nosila ruksak sa 2,5 litara vode, lampom, hranom, kutijom za prvu pomoć…, sve ono što je imala i dok je trčala po Istri.

Ova Prijedorčanka neprekidno trči posljednjih 16 godina. Sama finansira sve svoje trke, pa i ovu istarsku, za koju je izdvojila oko 500 maraka.

Dnevni avaz