Mještani prijedorskog naselja Vrbice apeluju na sugrađane da ne bacaju otpad na divlju deponiju koja je napravljena u ovom naselju.

Ističu da je ova deponija ruglo naselja, ali i mogući izvor zaraze.

Iz Gradske uprave pozivaju građane da vode računa o zaštiti životne sredine, te poručuju da će u skladu sa novcem u budžetu uklanjati divlje deponije.

Mještani Vrbica kažu da se unazad par godina u blizini njihovih kuća izbacuje razni otpad.

Mještanin Đuro Knežević priča da se teško može i zamisliti šta sve nesavjesni sugrađani izbacuju u ovom naselju koje je jedan kilometar udaljeno od centra grada.

– To je ružno i nezdravo, katastrofa jedna. Preko noći se dovozi tu odlažu se zamrzivači, gume, šta god kome padne na pamet da baci, tu dođe i baci, katastrofa – kaže on.

Mještanin ovog naselja Slavko Dević ogorčeno priča da stazom pored deponije mještani šetaju, a rekreativci trče.

– Deponija je 150-200 metara udaljena od kuća, sve je dobro dok ne dođe ljeto. Ljeto kada dođe ne možeš živjeti od muva, naravno da i čovjek lako oboli kada ga ugrize. Ovo je izuzetno mjesto u kojem može da se napravi staza za trčanje, lijepa su nam naselja, ali narod je nekulturan. Smeće ne dovozi neko iz druge države, to naše komšije rade, isti ti koje upozoravamo, ali mala je kazna i tu se treba i kazna povećati – smatra on.

Načelnik Odjeljenja sa saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora Dragoslav Kabić ističe da nema potrebe da se stvaraju divlje deponije jer Komunalno preduzeće odvozi otpad iz svih dijelova grada.

– Mi smo formirali radni tim u sklopu Odjeljenja koji po dojavi građana i tokom našeg obilaska terena evidentira sve te divlje deponije i pravimo katastar divljih deponija. Mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima i budžetom grada Prijedora uklanjati te divlje deponije – poručio je Kabić.

On dodaje da u Gradskoj upravi planiraju da se za pomoć u uklanjanju većih deponija obrate republičkom Fondu za zaštitu životne sredine koji ima novac za tu namjenu.

srpskainfo.com