Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najavio je danas da će u rebalans budžeta grada, koji bi u Skupštini grada trebalo da se nađe idućeg mjeseca, biti po prvi put uvrštene subvencije za privatni vrtić.

“Prethodnih godina, nažalost, je bilo da su vršene određene podjele između djece koja pohađaju privatni i djece koja pohađaju državni vrtić. Na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a i zahtjev roditelja čija djeca pohađaju privatnu predškolsku ustanovu za subvencionisanje troškova vrtića , odlučili smo , evo, ja kao gradonačelnik, da to na rebalansu budžeta uvrstimo kao posebnu stavku”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

On je istakao da ni djeca ni roditelji nisu krivi što u vrtićima čiji je grad osnivač nema dovoljno kapaciteta za smještaj sve djece kojima je potreban boravak u vrtiću, te izrazio nadu da će u ovoj godini početi gradnja novog vrtića i da će on biti stavljen pod krov do kraja godine.

“Imamo idejno i glavno rješenje odnosno projekta i određene sastanke u narednom periodu sa predsjednicom Republike Srpske i premijerom. Oni će nam pomoći u određenom iznosu, u određenom iznosu to će finansirati grad”, dodao je Javor.

On je pozvao i vlast i opoziciju da se svi zajedno ujedine oko ovog prijedloga.

“Ovo je prioritet zas ve nas, za lokalnu zajednicu i moramo pokazati da vodimo računa o djeci koja idu u privatne vrtiće, a treba da sagledamo i trenutnu finansijsku situaciju. Stanje u budžetu nije bajno, ali moramo da nađemo određena sredstva i da podržimo roditelje čija djeca idu u privatni vrtić. Sam iznos koji će biti odobren to ćemo se dogovoriti naknadno, nakon što sagledamo detaljno finansijsku situaciju”, naveo je Javor.

On je podsjetio da je cijena u javnom vrtiću 450 KM od čega grad plaća 300 KM, a roditelji 150 KM, da boravak u privatnom vrtiću roditelje košta 240 KM, da ima naznaka da će kroz nekoliko dana poskupiti na 280 KM, te da grad razmatra mogućnost subvencije u iznosu od 25 do 50 odsto odnosno između 70 i 140 KM mjesečno po djetetu.

“Bilo bi realno nekih do 100 KM, ako uspijemo naći dovoljno sredstava”, dodao je Javor.

On je dodao da će to biti mali znak pažnje i to je nešto što prethodnih godina nije bilo u budžetu, sada ćemo uvrstiti pa ćemo gledati postepeno da iznos povećavamo.

“Bitno je da podignemo svijest i samih građana koji imaju taj problem i , naravno nas kao lokalne zajednice da pokušavamo da izjednačimo svu djecu. Ne smijemo praviti razliku i, ponavljam, nisu djeca ni roditelji krivi što grad nema dovoljan kapacitet u vrtiću”, naglasio je Javor.

Prema njegovim riječima, u javnom vrtiću ispod crte je u ovoj radnoj godini ostalo oko 180 djece, a u privatnom između 50 i 70.

“Iz tog razloga mi nastojimo, kada budemo počeli izgradnju novog vrtića, mi smo tražili da se u projekat uvrsti 220 djece. Naravno, sve je znatno poskupilo. Nažalost, projekcija je bila nekada da se to može uraditi za dva miliona maraka, nešto manje. Sada to ide na tri – tri i po miliona maraka”, zaključio je Javor.

prijedorgrad.org