Ni nakon mjesec dana od ubistva načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, Radenka Bašića, nije pronađen pištolj kojim je počinjen atentat, potvrđeno je za Srpskainfo.

Kao organizator i naručilac ubistva označen je Dalibor Railić Dugi, dok je u Bašića pucao Aleksandar Miljatović. Osim njih dvojice, zbog ovog slučaja uhapšen je i Miljatovićev kum, Igor Repajić.

Načelnik policije Radenko Bašić ubijen je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, kada je krenuo na posao u Policijsku upravu Prijedor.

Njemu je ubica prišao s leđa i ispalio hitac u glavu, a od zadobijenih povreda on je preminu na licu mjesta.

Ubrzo nakon ubistva Bašića, pripadnici MUP Srpske uhapsili su Railića, ali je prijedorsko tužilaštvo donijelo odluku da ga pusti na slobodu! Nakon što je pušten, njega je policija ponovo uhapsila, ali ovaj put po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je povezan s kriminalnom grupom koja se bavila međunarodnom trgovinom drogom i tada mu je određen pritvor.

Okružni sud u Banjaluci u četvrtak je na zahtjev Republičkog tužilaštva produžio pritvor za još dva mjeseca Miljatoviću i Repajiću.

Pritvor im je produžen zbog bojazni od uticaja na svjedoke, dokaze i saučesnike, bjekstva, ponavljanja djela, kao i težine krivičnog djela i bojazni od remećenja javnog reda i mira ukoliko se nađu na slobodi.

I Tužilaštvo BiH je predložilo da se Railiću pritvor produži za još dva mjeseca.

Izvor Srpskainfo je pojasnio da istraga oko ubistva Bašića još uvijek intenzivno traje i da su u toku brojne provjere i vještačenja.

– Iako se Railić nalazi u pritvoru zbog drugog krivičnog djela, postoji veoma dobra saradnja tužilaca Republičkog tužilaštva i Tužilaštva BiH povodom oba slučaja koja se odnose na njega – pojasnio je naš sagovornik.

Kao što je Srpskainfo ranije objavila, nakon što je policija u velikoj akciji u Banjaluci uhapsila Miljatovića, on je tokom kriminalističke obrade u policiji priznao da je on ubio Bašića, a da je ubistvo naručio Railić.

– Nakon toga, on je policiji do detalja ispričao kako je isplanirano ubistvo, kako su pratili Bašiće, te način na koji je izvršen atentat i kako je pobjegao iz Prijedora. On je inspektorima ispričao da je za ubistvo Bašića trebao da dobije 50.000 evra. Ispričao je i koja je bila uloga Repajića prilikom organizovanja ubistva – istakao je izvor Srpskainfo.

On je pojasnio da je zatim Miljatović policiji rekao gdje je zapalio odjeću koju je koristio u vrijeme ubistva, kao i gdje je bacio pištolj.

– Nakon toga policija je organizovala potragu za pištoljem, pretražen je dio rijeke gdje je navodno bačen pištolj. Međutim, on još nije pronađen – kaže naš izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, skoro dva mjeseca prije ubistva Bašić je prijavio nadležnima da ga prate i tada su bile određene provjere. Međutim, te informacije navodno nisu bile potvrđene.

Pomenuta trojka, koja je uhapšena zbog ubistva Bašića, godinama je bila poznata policiji po veoma teškim krivičnim djelima.

Miljatović je 2008. godine osuđen na 16 i po godina zatvora zbog ubistva Saše Ilića Španca, koje se desilo 30. avgusta 2007. godine na parkingu ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci. Na 15 godina zatvora osuđena je Miljatovićeva tadašnja djevojka Jelena Tegel. Ubistvo je zaprepastilo javnost jer se desilo na prilično brutalan način, pa su ih prozvali “Boni i Klajd”.

Ralić je do sada više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja ubistva, a zadnja presuda mu je izrečena i samo mjesec dana prije ubistva Bašića. Međutim, tada nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Takođe, Repajić je više puta osuđivan isto zbog veoma teških krivičnih djela.
Najavljena žalba

Ročište o produženju pritvora u Okružnom sudu u Banjaluci bilo je zatvoreno za javnost. Zoran Jošić, advokat Igora Repajića, najavio je žalbu na odluku Okružnog suda u Banjaluci o pritvoru, jer smatra da za to nema osnova.

– Kada je u pitanju moj branjenik, smatram da nisu ispunjeni zakonski uslovi da mu se pritvor produži. Zato ću se žaliti na rješenje suda – rekao je Jošić.

srpskainfo.com