Na plantaži jagoda Dalibora Jovića ovih dana intenzivno se radi. Pod jagodom se nalazi jedan hektar i mahom je u pitanju sorta “Zenga Zengana”, a manji dio zasađen je sortama “Kleri” i “Azija”. Trenutno se radi na uklanjanju korova. “Korov se mora očistiti da bi jagoda mogla dobiti hranu i vodu na vrijeme. Moramo raditi i zimsku zaštitu jagode. Poučeni smo našim ranijim iskustvom, kasnije smo krenuli u čišćenje jagoda. Jer se dešavalo, kad smo to ranije radili da ranije krene cvjetanje. I tada smo imali problem kad dođu mrazevi. Međutim, sada mraz nije napravio štetu”, priča Jović.

Prvu brigu od mrazeva su prebrodili, pa su na ovoj plantaži optimistični i nadaju se rodnoj godini. Problema s otkupom, kažu nemaju, jer dobar dio prodaju preduzeću “Prijedorčanka”, dio kupi fabrika sladoleda, nešto otkupi zadruga “Kooperativa”, a proda se i narodu.

S nedostatkom radne snage Jovići nemaju problema, jer sarađuju sa beračima koji su kod njih radili i prethodnih godina. Nažalost, poskupljenja repromaterijala nisu zaobišla ni ovu granu poljoprivrede. Voćari se nadaju da neće doći do dratičnog skoka cijene jagode, jer je kupovna moć stanovništva ionako slaba.

“Kome da prodamo ako bude cijena 10 KM? Možemo prodati nekom kilogram ili dva, ali ko će uzeti 50 kilograma? Nadamo se da neće biti velike cijene. Mi se baziramo na cijeni jagode iz Hercegovine, jer one prve stižu ovdje na tržište od domaćih jagoda. I budemo za marku jeftiniji nego oni. Ali mi kažemo, marku jeftinije, ali smo dvije marke bolji. Jer ovo je jagoda koja nije prskana”, napominje Jović.

Jedno je sigurno, da jagode iz uvoza nisu ni do koljena ovim uzgojenim ispod Kozare, koje su za klasu iznad, kad se priča o kvaliteti, kažu na plantaži “Jović”, na kojoj planiraju i proširenje proizvodnje.

kozarski.com