Mještani Vrbica kažu da se unazad nekoliko godina u blizini njihovih kuća izbacuje razni otpad. Mještanin Đuro Knežević priča da se teško može i zamisliti šta sve nesavjesni sugrađani izbacuju u ovom naselju, koje je jedan kilometar udaljeno od centra grada. “To je ružno i nezdravo. Preko noći se tu odlažu zamrzivači, gume…”, kaže on.

Mještanin ovog naselja Slavko Dević ogorčeno priča da stazom pored deponije mještani šetaju, a rekreativci trče. “Ovo je izuzetno mjesto u kojem može da se napravi staza za trčanje, lijepa su nam naselja, ali narod je nekulturan. Smeće ne dovozi neko iz druge države, to naše komšije rade, isti ti koje upozoravamo, ali mala je kazna i treba da bude povećana”, smatra on.

Načelnik Odjeljenja sa saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora, Dragoslav Kabić ističe da nema potrebe da se stvaraju divlje deponije, jer “Komunalno preduzeće” odvozi otpad iz svih dijelova grada.

“Formirali smo radni tim u okviru Odjeljenja koji po dojavi građana i tokom našeg obilaska terena evidentira sve divlje deponije i pravimo katastar divljih deponija. Mi ćemo u skladu sa našim mogućnostima i budžetom grada Prijedora uklanjati te divlje deponije”, poručio je Kabić.

On dodaje da u Gradskoj upravi planiraju da se za pomoć u uklanjanju većih deponija obrate Fondu za zaštitu životne sredine RS koji ima novac za tu namjenu.

kozarski.com