Rast prihoda od PDV za 22 odsto predstavlja uticaj povećanja cijena, odnosno inflacije.

Ovo je navela načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić odgovarajući na pitanje odbornika Žarka Tatića (SNSD) o tome kakav će efekat imati inflacija na već usvojen budžet grada Prijedora za 2022. godinu.

Kunićeva je navela da prihodi od PDV-a čine najveći dio prihoda u lokalnom budžetu i da će njihovo povećanje za 22 odsto, direktno povećati prihodovnu stranu budžeta.

– Međutim, rast cijena utiče i na rashodovne strane budžeta. Za sada najuočljiviji je rast troškova goriva što, ako posmatramo budžet i navedemo samo jedan primjer dovodi do veće isplate sa stavke isplata subvencija za neprofitne autobuske linije. Zatim, inflatorni uticaj na cijene životnih namirnica dovodi do potrebe povećanja plata zaposlenih i takođe iziskuje povećanje te stavke u budžetu grada. Sve ove promjene će takođe biti obuhvaćene rebalansom budžeta – navela je Kunićeva.

Ona je dodala da dodatni problem mogu predstavljati ugovori koji su zaključeni nakon sprovedene javne nabavke, a koje dobavljači žele da raskinu, jer im ne odgovaraju ugovorene cijene koje su bile niže u samom postupku.

– Krajnji ishod i uticaj inflacije u ovom slučaju je teško predvidjeti, ali će u velikoj mjeri zavisiti od toga kakvu će sudbinu imati ovi ugovori-smatra Kunićeva.

Ona je navela da je rast prihoda od PDV-a u iznosu za 22 odsto naveden u izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje.

srpskainfo.com