Počela je prodaja sezonskog cvijeća u rasadniku “Komunalnih usluga” u Donjoj Puharskoj. Ponuda sadnica je raznovrsna, pa iz ovog preduzeća pozivaju građane da iskoriste priliku da uljepšaju svoja dvorišta i balkone. Verbena, begonija, ageratum, celozija, samo su neke od vrsta cvijeća koje proizvode zaposleni u Radnoj jedinici “Rasadnik i zelenilo”. Kako kažu, i oni su osjetili teret poskupljenja i morali korigovati cijene.

“Prošle godine, cijena je bila pola marke, a sada 0,70 feninga po komadu. Tokom godine, u dva ciklusa, ukupno proizvedemo oko 45.000 sadnica sezonskog cvijeća”, rekao je Davor Rajlić, stručni saradnik za hortikulturu.

Građani, mjesne zajednice i škole na raspolaganju imaju određen broj korpi, kanti, klupa, ukrasnog grmlja i sezonskog cvijeća, koje će im biti raspodijeljeni nakon što upute dopis Gradskoj upravi. U aprilu, mjesecu posvećenom proljetnom uređenju grada, vrši se besplatan odvoz kabastog otpada, koji se u seoskim i gradskim sredinama obavlja po redovnom rasporedu odvoza smeća.

“Građani su veoma zainteresovani za odvoz kabastog otpada, jer ovo je inače vrijeme velikih radova, uređenja i renoviranja kuća. U kabasti otpad spadaju namještaj i bijela tehnika. Ova usluga je besplatna samo u aprilu, s tim da postoji potreba da Gradska uprava za ovu akciju odobri još jedan mjesec u godini, možda u jesenjem periodu”, objašnjava Milka Grbić, rukovodilac RJ “Javna higijena”.

Za one manje savjesne građane, koji kabasti otpad odlažu na javnim površinama, predviđene su novčane kazne koje za fizička lica iznose od 50 do 300 KM.

kozarski.com