Hladnjača u Omarskoj uskoro bi mogla biti u funkciji, najavljeno je iz Gradske uprave. Voćari smatraju da je hladnjača pravi potez, jer konačno mogu sačuvati rod do neke povoljnije cijene, da izađu na tržište u trenucima kad voća nema, što bi cijelu proizvidnju učinilo rentabilnijom. Nedostatak skladišnih kapaciteta mnoge je voćare natjerao da odustanu od proizvodnje.

“Mi smo bili uskraćeni za taj skladišni kapacitet. Dosta je voćara prestalo da se bavi proizvodnjom baš iz tog razloga, jer teško je ili skoro nemoguće, da voćar sam napravi neki ozbiljan skladišni kapacitet. Ima manjih hladnjača u vlasništvu naših voćara, ali to su zanemarljive količine koje tu možemo lagerovati. Ovo je nešto ozbiljnije i iskreno se nadamo da će služiti svim voćarima u Prijedoru”, kaže predsjednik prijedorskog Udruženja voćara Mladen Marjanović.

Hladnjačom će upravljati Zadruga „Kooperativa“, iz koje kažu da se dugo čekalo na ovakav objekat, koji se gradi već gotovo šest godina. U zadruzi očekuju dobru berbu, i nadaju se da će ove jeseni rod moči biti uskladišten u Omarskoj.

“Ako bude dobar rod, a malena cijena, imamo hladnjaču u kojoj možemo uskladišti dio voća od naših proizvođača. Kasnije bi to prodali. I Zadruga bi tu imala neki profit. Tako da bi došlo do boljih rezultata kako za voćare tako i za samu „Kooperativu”, navodi član Upravnog odbora ove zadruge Dalibor Jović.

Građevinski radovi su završeni, a intenzivno se radi i na kreiranju poslovnog modela po kojem bi zadruga funkcionisala, poručuju iz Gradske uprave.

kozarski.com