Nakon takmičenja osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, a koje je organizovano u sklopu obilježavanja 75 godina UNICEF-a, proglašen je najbolji mural čiji je vlasnik Osnovna škola “Petar Kočić” iz Prijedora.

Izrada plavog murala na temu „Zamišljamo budućnost“ imala je za cilj da prenese javnosti i medijima poruku i viziju djece u kojem pravcu žele da se razvija naše društvo i kako oni zamišljaju svoju budućnost u njemu.

Na takmičenje se prijavilo 19 škola iz cijele BiH, od kojih je njih 16 dostavilo svoje radove, odnosno izradilo murale. Pobjednička škola je dobila vrijednu nagradu – Interaktivnu tablu, a UNICEF je nagradio i sve učenike koji su učestvovali u izradi murala.

Šta dobijena nagrada znači ovoj školi i kako se od ideje došlo do realizacije i oslikavanja murala, pročitajte u nastavku ove priče.

Zajedno sa svojom nastavnicom Likovne kulture Majom Jović Crnčević, koja ujedno vodi i likovnu sekciju, pobjednički mural su osmislile i relizovale učenice Teodora Vukojević, Tara Crnčević, Dajana Čorokalo, Dragana Rokvić, Tamara Kričković i Valentina Vujičić.

Likovna sekcija u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Prijedoru postoji dugo godina i kroz nju je tokom proteklog vremena prošlo dosta djece.

„Članovi sekcije često učestvuju na likovnim konkursima. Svake godine imamo neke obavezne, recimo „Republika Srpska“ ili „Jasenovac“, a ovo je prvi put da smo učestvovali na konkursu na temu „Zamišljamo budućnost“. Mural se izrađivao na nivou Bosne i Hercegovine u organizaciji UNICEF-a BiH. Prihvatili smo učešće, dobili smo materijal besplatno iz Sarajeva i imali smo određeni rok, ali uspjeli smo da sve realizujemo na vrijeme – kaže nastavnica Maja Jović Crnčević.

Dodaje da je u ekipi bilo šest djevojčica. Nakon što je mural naslikan na zidu prijavljen je za takmičenje a kasnije proglašen za pobjednički. Prema njenim riječima, ideja za mural koncipirana je u dogovoru sa djecom koja su predlagala pojedinačne segmente koje su potom uklopljeni.

„Na početku smo imali samo jednu sliku, viziju jedne glave u kojoj je priroda kao neki mozak i tu smo predstavili radost te prirode i djecu koja se osjećaju udobno i sretna su u tom prirodnom okruženju. Pošto je to budućnost, imali smo i viziju nekog svemira i prikazali smo astronauta. Kasnije smo shvatili da bi to mogli da proširimo nekom pričom, pa smo to uokvirili u filmsku traku koja može i da se nastavi. Nacrtali smo i jednu nastavnicu koja pokazuje naslov naše teme. Ona lebdi u nekom univerzumu i sve se dešava iznad planete. Tu se nalaze i sijalice, neke su ukopčane i rade, ova druga koje nije priključena, priroda je već tu. Iskoristili smo i pravu utičnicu koja se nalazi na zidu da je uključimo u našu priču. Sve ovo je jako lijepo prihvaćeno od djece a postoji i mogućnost da do kraja zida svojim radom to dopuni neka sljedeća generacija učenika naše škole“, pojašnjava ideju Jović Crnčević.

Ona je iskazala zadovoljstvo što je UNICEF rad njenih učenica ocijenio kao najbolji i što je škola dobila vrijedan poklon koji će unaprijediti rad sa djecom.

Učenica devetog razreda Dragana Rokvić član je likovne sekcije već četiri godine.

„Naša nastavnica nam je rekla da predložimo neku ideju za mural pa smo svi poslali neki svoj crtež koji smo izradili. Onda ih je ona spojila u jednu sliku koju smo potom prenijeli na zid. Dok smo slikali mural bilo je zanimljivo. Družili smo se međusobno tokom rada a i svi učenici koji su prolazili hodnikom ili na odmorima često su pitali šta radimo i interesovali su se kako će na kraju izgledati mural“, kaže Rokvićeva.

Ponosna je i sretna što su osvojile prvu nagradu za sebe i svoju školu.

Zadovoljstvo urađenim ne krije ni Teodora Vukojević koja je u sekciju krenula u sedmom razredu a onda je korona zaustavila sve vannastavne aktivnosti u školi.

„Ove školske godine sam ponovo krenula na sekciju. Volim crtanje, od malena crtam i svi oko mene su govorili da to lijepo radim, pa ovoj aktivnosti posvećujem sve više vremena. Od naše nastavnice smo čuli da je UNICEF poslao jedan konkurs da crtamo mural u školi. Onda su nam poslali materijal za rad a mi smo se dogovorili da ga crtamo na zidu škole i da tu ostane zauvijek. Tako smo i počeli“ – rekla nam je Teodora.

Ističe da su ga ona i drugarice crtale 15-ak dana, te da su dolazile i preko vikenda kako bi ga na vrijeme završile.

„Radili smo sa bojama za beton, baš je dobro uspjelo i definitivno ćemo crtati još murala, jer je ostalo materijala koji smo dobili od UNICEF-a. Tema je bila kako zamišljamo budućnost. Mi smo se zajedno dogovorili šta da crtamo, i onda smo naslikali nastavnicu u svemiru i glavu sa drvećem i djecom i na kraju je ispalo super“, kaže ova maturantkinja OŠ „Petar Kočić“ Prijedor.

Direktorica ove obrazovne ustanove Gorana Bosančić naglašava da je škola poznata po vannastavnim aktivnostima. Likovna sekcija, dramska sekcija, hor, sportske sekcije, svi su veoma uspješni.

„Sa ovim aktivnostima često možemo učestvovati na konkursima i takmičenjima unutar BiH. Likovna sekcija na čelu sa nastavnicom Majom Jović Crnčević je već osvajala nagrade na više nivoa. Ovoga puta prijavili smo se na ovaj konkurs i od škole je traženo da se dogovorimo u kojem dijelu ćemo oslikati mural. Pošto je ova nastavnica jako inovativna u svom radu u nastavi i vannastavnim aktivnostima odlučili smo da njoj prepustimo tu odluku. Na kraju, mural je oslikan u prizemlju naše zgrade, preko puta glavnog ulaza i pored učionice za likovnu kulturu i svi koji uđu u našu školu odmah će ga primijetiti“, kaže Bosančićeva.

Ističe da je veoma ponosna što su učenice zajedno sa nastavnicom same osmislile šta će nacrtati i koja će biti simbolika tog crteža.

„Bila sam zaista ugodno iznenađena koliko je ovaj mural moćan i simboličan i mislim da je i UNICEF to prepoznao i nagradio njihov trud. Prvo mjesto i nagrada na nivou Bosne i Hercegovine je nešto što priželjkujemo svi mi koji radimo u školama. To je kao neka krovna nagrada na nivou države u nekoj kategoriji a dodatni značaj je i to što je dodjeljuje jedna međunarodna organizacija kao što je UNICEF. Veliko je zadovoljstvo da smo prvi u radu učenika“, ne krije svoju sreću i ponos direktorica škole „Petar Kočić“ iz Prijedora.

Kaže da su učenice dobile simbolične poklone, materijal za rad, a škola je dobila najmoderniju interaktivnu tablu koja će puno značiti u nastavnom procesu.

„Naša škola prati savremene nastavne planove, u saradnji sa roditeljima učenika uspjeli smo sve učionice opremiti savremenim smart televizorima što mislim da malo koja obrazovna ustanova ima. Do sada smo imali jednu interaktivnu tablu staru nekoliko godina i koristili su je i upotrebljavali nastavnici za izvođenje oglednih časova. Ova koju smo dobili kao nagradu je mnogo savremenija, već je u svakodnevnoj upotrebi i stavljena je u učionicu petog razreda. Tu imamo učitelja Željka Batoza, jako vrijednog i obučenog za informatiku. On je tablu odmah stavio „u pogon“ osposobljava djecu za njeno korištenje i učiteljicu iz druge smjene koja koristi istu učionicu. Naredne školske godine tu će biti neki drugi razredi i maksimalno će se koristii ova multifunkcionalna tabla“, kaže Gorana Bosančić.

Učitelj petog razreda Željko Batoz kazao je da tabla koju je škola dobila kao nagradu od UNICEF-a ima fantastične mogućnosti.

„Ona ima svoj operativni sistem i dozvoljava povezivanje svih multimedijalnih uređaja napredne generacije. Tabla ima napredni softver odvojen od Windows-a tako da se u kombinaciji sa računarom ona sama pretvara u računar i ima ekran na dodir (touchscreen), odziv sa table na računar, na telefon, na tablet. Između ostalog, dok se neki multimedijalni sadržaj pušta na toj tabli, ona može da se upotrijebi uz pomoć obične olovke koja zamjenjuje kredu i da se po tom ekranu sve ispisuje. Konkretan primjer je da ne moramo imati kartu za svaki čas geografije već možemo upotrijebiti Google mape. Reakcija djece na ovu tablu je odlična. Osim što im pomaže u radu, oni dobijaju informatičke kompetencije, susreću se sa ekranom na dodir, a ovo je jedna inovacija koja je njima bliska i zanimljiva. Došli smo do toga da je komunikacija table, nastavnika i učenika interaktivna u potpunosti“, ističe Batoz.

Osnovna škola „Petar Kočić“ Prijedor ima istoriju dugu skoro devet decenija pošto je izgrađena daleke 1935. godine. U ovoj školskoj godini OŠ „Petar Kočić“ pohađa 1.159 učenika. Osim centralnog objekta tu su i područne škole u Gornjoj Puharskoj i Gornjim Orlovcima. U školi radi 119 radnika od kojih je 80 nastavno osoblje.

UNICEF od svog postojanja predano radi na zaštiti prava svakog djeteta, radi na kreiranju kvalitetnijeg obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize, i uvijek i kroz ovaj Projekat ističe važnost obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite, inkluzije, nediskriminacije i poštivanje različitosti svakog djeteta.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com