U toku je “čišćenje” Policijske uprave Prijedor, saznaje Gerila info. To znači da se sprema smjena više rukovodilaca i načelnika u toj policijskoj upravi. Na svemu, tvrde izvori Gerila info iz MUP-a Republike Srpske, insistira vrh ministarstva. Razlog je ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije iz tog grada, Radenka Bašića.

Postoje dokazi, tvrde naši izvori, o saradnji pojedinih policijskih službenika sa nekim od kriminalaca iz tog grada. Kao jedan od najbizarnijih primjera navode situaciju iz 2021. godine kada je dvoje mladih privedeno jer im je u vozilu pronađena manja količina marihuane. Nakon što su u stanici policije priznali od koga su nabavili marihuanu pušteni su. Ispred policijske stanice ih je sačekao diler čije ime su pomenuli kao dobavljača i pustio im audio snimak njihovog priznanja u stanici. Snimak su mu mogli poslati jedino inspektori koji su ispitivali privedene.

Dragan Lukač je, prije nekoliko dana, najavio da će policija Republike Srpske sprovesti unutrašnju borbu i očistiti svoje redove. To nije prvi put da se tako nešto najavljuje u Republici Srpskoj. Lukač je najavio i da će ubistvo Radenka Bašića biti okidač za borbu protiv kriminalaca u Republici Srpskoj ali i onih koji služe kriminalcima a pripadnici su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radenko Bašić ubijen je 21. marta u Prijedoru dok je išao na posao. Ubica ga je ubio pucajući mu u potiljak. Za ubistvo je osumnjičen Aleksandar Miljatović koji je predat u nadležnost Republičkog tužilaštva.

gerila.info