vodovodpd„Vodovod“ a.d. Prijedor će u petak, 20. marta 2015. godine, prigodno obilježiti 22. mart, Svjetski dan voda. Ovim povodom ćemo vršiti akciju sakupljanja kabastog i ostalog otpada u zoni sanitarne zaštite bunara EB1, EB2 i EB3 u Tukovima, u periodu između 09:00 – 14:00 časova. Sav sakupljeni otpad će se odvoziti i odlagati na regionalnu deponiju Kurevo.

Iako je zaštita izvorišta definisana Programom sanitarne zaštite, koji jasno definiše sve mjere zaštite u zonama zaštite izvorišta, uključujući i vrste poljoprivrednih djelatnosti koje se mogu obavljati na tom području, još uvijek se, zbog nesavjesnog ponašanja pojedinih građana, pojavljuju ovakve divlje deponije otpada koje direktno ugrožavaju kvalitet pitke vode.

Ovom akcijom „Vodovod“ a.d. želi skrenuti pažnju javnosti na važnost brige o vodi i zaštite izvorišta pitke vode, pogotovo u vremenu kada su resursi pitke vode u cijelom svijetu ugroženi zbog prekomjernog korištenja i neodgovarajućeg upravljanja, ali i zbog povećanog zagađenja okoline.

Svjetski dan voda se još od 1993. godine obilježava širom svijeta kroz različite oblike, ali sa istim ciljem – da se stavi poseban akcenat na adekvatnu zaštitu voda. Ovaj važan ekološki datum se 2015. godine održava pod sloganom „Voda i održivi razvoj“.

Vodovod Prijedor