Distributeri nafte kažu da će cijene goriva i dalje rasti i da bi jedino država mogla da ublaži dalji ekonomski udar ukoliko se odrekne dijela akciza na gorivo.

Vlasnik benzinske pumpe iz Prijedora Ranko Paspalj tvrdi da će za stabilizaciju tržišta biti potrebno duže vrijeme i nakon što se okonča rat između Ukrajine i Rusije, koja oko 35 odsto nafte isporučuje Evropi.

– Naftni distributeri su u teškoj situaciji. Svi doživljavaju da mi ostvarujemo ekstra profit međutim istina je sasvim nešto drugo, juče smo imali situaciju da su pojedini distributeri u Prijedoru dva puta dnevno mijenjali cijenu. Mi smo došli u situaciju da ako danas prodamo naftu po nekoj određenoj cijeni već sutra je ne možemo nabaviti. Isto dodatni problem nam stvara marža koje je ograničena, mi ne možemo pratiti tržište mi smo limitirani sa 25 feninga – kaže Paspalj.

Zbog veće cijena goriva veće su i cijene autobuskih karata na prigradskim linijama za oko pola marke.

Predsjednik Udruženja autobuskih prevoznika grada Prijedor Zoran Grbić ističe da zbog rasta cijene goriva prevoznici idu u minuse.

– Ovo je kraj. Ja odgovorno tvrdim možda ćemo uspjeti još 15-tak dana da izguramo sa ovim nekim cijenama. Potrebna nam je pomoć nadležnih, da nas oslobode akcize ili da nam da omoguće neku pomoć neko mora nešto razmišljati o ovome da bi se nastavilo dalje – kaže Grbić.

Prevoznici strahuju da će potpuno ugasiti linije zbog visokih cijena goriva. Kako kažu tada bi nastao kolaps jer neće biti prevoza školaraca i radnika.

Inače, cijena goriva na pojedinim benzinskim pumpama je dostigla tri KM po litru.

srpskainfo.com